Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 07 Noi. 2012, 14:13
0
2840

IRESCOP 2012: Românii vor un lider "cumsecade" şi care "să facă ordine"

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a făcut publice rezultatele studiului IRESCOP 2012, prin prezentarea profilului electoratului românesc în ceea ce privește activismul/inactivismul, atitudinile față de lustrație, gradul de intoleranță și de patriostism manifestat.

irescop 2012 romanii vor un lider cumsecade si care sa faca ordine
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

În capitolul ”Inactivism, lustrație, intoleranță și patriotism” sunt prezentate profilurile votanților în funcție de: "Pasivitate și inactivitate: o implicarea în asociații sau organizații non-profit, sindicate, organizații politice este în România destul de scăzută", "Capacitatea de a gira conflicte și proteste: o semnarea unei petiții sau participarea la demonstrații legale, marșuri, greve sau mitinguri, participarea românilor este scăzută, cu o tendință de creștere a implicării" şi "Atitudinile față de rănile trecutului, colaboratorii securității și lusrtația". 

Din 2006, interesul românilor față de accesul la dosarele fostei Securități a crescut. Un procent important nu ar dori să voteze la Președinție o persoană un candidat care a colaborat cu fosta securitate. Crește procentul celor care consideră necesară o lege a lustrației menită să blocheze accesul la funcții publice pentru colaboratorii fostei securități.

Alegătorii lui Mihai Răzvan Ungureanu susțin în cea mai mare măsură nevoia unei astfel de legi - 82,5%, urmați de cei care optează pentru Dan Diaconescu cu 74%

Toleranță și intoleranțe

O imaginea votantului tipic al PP-DD și Dan Diaconescu: o persoană cu toleranță mai scăzută față de alte categorii de persoane (comunități etnice, sexuale, rasiale ori religioase), dar și față de anumite comportamente sau aspecte sociale (traiul în cuplu fără căsătorie, avortul, prostituția sau homosexualitatea). De asemenea, susținătorii lui Dan Diaconescu și ai PP-DD susțin obligativitatea serviciului militar și al predării orelor de religie în școli, mizând astfel pe implementarea sau susținerea unor măsuri de ordine socială și limitarea libertăților individual.

Simpatizanții ARD și ai lui Mihai Răzvan Ungureanu: sunt mai degrabă persoane tolerante, care susțin măsurile și atitudinile liberale sau neo-liberale, precum dreptul la deținerea unei arme de foc, legalitatea avortului, legalizarea prostituției sau interzicerea pedepsei cu moartea.

Votanții USL și ai lui Crin Antonescu: tind să se situeze în zona mediană pentru majoritatea indicatorilor măsurați, situație datorată în cea mai mare măsură eterogenității acestui grup de susținători.

Patriotism și politică: 9 din 10 români sunt mândri că sunt români

Votanții ARD pentru alegerile Parlamentare sunt în cea mai mare măsură în dezacord cu ideea că românii nu ar trebui să se amestece cu alte națiuni (57% sunt în dezacord total), în timp ce votanții PP-DD sunt susținători ai acestei idei în cea mai mare măsură (36% sunt în acord total)ani.

Românii consideră ca țara are nevoie de un conducător puternic, capabil să facă ordine în România (87% în 2012, comparativ cu 85% în 2006). Proporția cea mai mare de susținători se regăsește în rândul celor care votează PP-DD (84%) și Dan Diaconescu (91%) sau USL (75%). Votanții ARD cred în cea mai mică măsură în această soluție (60% acord total și 15% dezacord total).

Susținătorii lui Dan Diaconescu și ai lui Traian Băsescu sunt în cea mai mare măsură de acord cu ideea că „Lucrurile ar merge mult mai bine dacă toată lumea ar asculta întotdeauna de ordinele autorităţilor” (62%, respectiv 53% sunt în acord total cu această afirmație), în timp ce simpatizanții lui Mihai Răzvan Ungureanu sunt în cea mai mică măsură de acord cu această (doar 29% sunt în acord total, iar 44% sunt dezacord total sau parțial).

71% dintre votanții lui Dan Diaconescu sunt în acord total și cu afirmația „Păstrarea ordinii publice este mai importantă decât respectarea libertăţii individuale”, în proporție semnificativ mai mare decât simpatizanții oricărei alte personalități politice

Românii își doresc un președinte ideal, care să însumeze o pleiadă de calități, un conglomerat de atribute care țin de parțial de imaginea „omului cumsecade” (bun român, familist, cu credință în Dumnezeu, care își recunoaște greșelile) și parțial de imaginea unui conducător care să impună respect și să aibă capacități de conducător (educat, bun organizator, cu experiență în politică, să lupte împotriva corupției).

Simpatizanții lui Crin Antonescu tind să fie mai puțin pretențioși atunci când vine vorba de lupta împotriva corupției, credința în Dumnezeu sau de calitățile aferente unui bun organizator. Votanții lui Dan Diaconescu și ai PP-DD își doresc un Președinte puternic, impunător, capabil să impună ordinea și disciplina, însă nu consideră la fel de importante partidul de proveniență, religia, să nu fi fost colaborator al fostei Securități sau să fie un om bogat.

Aplicarea chestionarelor s-a realizat telefonic, în luna octombrie, în trei valuri: în primul au fost chestionați 1.417 indivizi de 18 ani și peste, în cel de-al doilea 1.430 indivizi, iar în cel de-al treilea, 1.422 indivizi.

CITEŞTE În întregime studiu IRESCOP 2012: Inactivism, lustraţie, intoleranţă şi patriotism

"Acest studiu reprezintă o tentativă de raționalizare a vieții publice și a formării opțiunilor politice ale votanților. Poate reprezenta o premisă pentru dezbateri publice, pentru a îndrepta atenția în altă direcție decât în cea a polemicilor sterile sau a demagogiilor ieftine. Prin segmentarea profilurilor alegătorilor români nu se creează doar o oglindă a audienței mesajelor politice, ci se calibrează un tablou privind așteptările populației, se măsoară impactul și adecvarea acestor mesaje. Acest studiu trebuie interpretat drept un experiment, reprezentând un prim pas pentru deschiderea unei ere de transparență adâncită în comunicarea politică. Prezentul studiu are drept suport de comparatie Barometrul Opiniei Publice – Profiluri electorale din octombrie 2006", transmit reprezentanţii IRES. 

Motivul pentru care Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a ales reluarea structurii BOP este faptul că "acesta din urmă s-a constituit ca un instrument de cercetare sistematic, bine realizat, care oferea date relevante și utile, dar care, din păcate, nu mai continuă în acest moment. Pentru ilustrarea unor tendințe au fost utilizate și studii de opinie publică realizate de IRES în perioada 2009-2012, prin metoda CATI, utilizând eșantioane reprezentative la nivel național", după cum se mai arată în comunicat.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide