Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 10 Ian. 2018, 14:47
1
3165

Elevi împotriva Ministerului Educației. Vezi ce îi nemulțumește și de ce amenință că se vor adrea instanțelor de judecată

Mai multe asociații de elevi din România condamnă modificarea de către Ministerul Educației Naționale a regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățamânt preuniversitar. Elevii spun că se vor modifica 63 de prevederi din regulament fără consultare publică. Una dintre modificări, spun ei, care se referă la telefoanele mobile, încalcă Constituția!

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Asociațiile de elevi din România, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Călărași, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Bacău și Uniunea Liceenilor Maghiari, condamnă dur modul în care Ministerul Educației Naționale a modificat Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, act normativ care reglementează modul de funcționare a școlilor din România.

Reprezentanții asociațiilor de elevi spun că în cursul zilei de miercuri a apărut în spațiul public informația modificării prin ordin de ministru a unui număr de 63 de prevederi din regulament, fără ca acestea să fie supuse unui proces de consultare publică, fiind încălcate dispozițiile legale referitoare la transparența decizională.

Conform art. 7 din Legea nr. 52/2003, spun reprezentanții elevilor, MEN ar fi trebuit să anunțe public pe site-ul propriu intenția de modificare a regulamentului, însoțită de un proiect din care să reiasă modificările propuse, iar în termen de cel puțin 10 zile orice persoană interesată să poată formula sugestii.

"Considerăm că modificarea unui document de o importanță atât de mare, fără respectarea normelor de transparență decizională, este condamnabilă și afectează per ansamblu funcționarea sistemului de învățamânt românesc. Astfel, constatăm faptul că pentru conducerea Ministerului Educației transparența este doar o lozincă, contrar dispozițiilor Legii educației naționale, care la art. 3 definește principiile care guvernează sistemul de învățământ, inclusiv cel al transparenței, care este concretizat la lit. m) ca <<asigurarea vizibilității totale a deciziei și a rezultatelor, prin comunicarea periodică și adecvată a acestora>>, se arată într-un comunicat semnat de asociațiile de elevi.

Aceștia arată că, prin acest ordin de ministru au fost modificate mai multe dispoziții referitoare la beneficiarii sistemului de educație, elevii, fapt nelegal. Drepturile și îndatoririle elevilor sunt stabilite în mod exclusiv printr-un statut, aprobat prin ordin de ministru. În acest caz, însă, arată reprezentanții asociațiilor de elevi, MEN nu a operat aceste modificări prin Statutul Elevului, încălcând dispozițiile legale în vigoare.

Printre modificări se regăsește obligativitatea elevilor de a depune într-un spațiu special amenajat telefoanele mobile în timpul orei de curs. Și în prezent utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, în alte scopuri decât cele educaționale, este interzisă și sancționată de Statutul Elevului, această modificare fiind nejustificată în opinia asociațiilor de elevi.

"Prin acestă măsură, Ministerul Educației limiteaza exercitarea posesiei elevilor asupra unui bun, încălcând dreptul fundamental al cetățenilor la proprietate, garantat de Constituția României, posesia fiind o prerogativă a dreptului la proprietate. Raportat la art. 53 din legea fundamentală, Ministerul Educației nu are competența de a restrânge exercitarea unui drept fundamental, precum cel la proprietate, aceasta putând fi realizată în mod exclusiv de către Parlament, prin lege organică și doar în cazuri bine-justificate", arată reprezentanții elevilor.

Asociațiile de elevi din România vor analiza temeinic și iau în considerare utilizarea tuturor mijloacelor legale în vederea apărării drepturilor și intereselor elevilor, beneficiarii sistemului de educație.

"Este inadmisibil ca un act de importanța Regulamentului, care afectează viețile a milioane de elevi, profesori, părinți să fie adoptat fără ca un proiect anterior să fie publicat pe site, iar orice persoană interesată să poată formula sugestii și amendamente. O guvernare închisă nu este una apropiată de cetățeni, iar atunci când vorbim de sistemul de educație, deciziile nu pot fi luate altfel decât cu consultarea celor care activează zilnic în acesta. Referitor la modificările operate, vom realiza o analiză atentă pentru a verifica legalitatea acestora, iar în cazul prevederilor nelegale luăm în calcul inclusiv sesizarea instanței, în vederea anulării acestora", a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

 

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

MERETI MA SI INVATATI SI NU VA MAI PREOCUPE TOT FELUL DE PROSTII SI SMECHERELI ! IN SCOALA TREBUIE SA FIE DISCIPLINA SI COPIII SA FIE ATENTI LA ORE , NU LA BUTONAREA TELEFOANELOR CA DESCREIERARII, DE PANA SI CAND MERG PE STRADA PARCAS- "PARALIZATI" SI DUSI CU CAPUL ... !
Nu se incaplca nici o Constitutie. Fiecare unitate scolara are dreptul sa-si impuna propriile reguli de ordine si disciplina . La scoala mergeti sa fiti atenti la roe si sa invatati nu sa butonati telefoanele pana lesinati !

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide