Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 08 Dec. 2016, 18:09
15
4451

CNATDCU: Propunem menținerea titlului de doctor al Laurei Codruța Kovesi

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a anunțat joi decizia luată după reevaluarea tezei de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Potrivit vicepreședintelui CNATDCU, Mircea Bob, teza expertizată prezintă preluarea de documente fără a le cita ca atare, în 20 de pagini, însă nu este nu vorba despre însușirea operei altei persoane. În acest sens, CNATDCU a propus Ministerului Educației să nu retragă titlul de doctor al Laurei Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Profesorul Mircea Bob de la Facultatea de Drept a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca a precizat joi că decizia a fost luată cu 35 de voturi "pentru" și o abținere.

"Teza expertizată prezintă preluarea de documente fără a le cita ca atare. Sunt 20 de pagini din 444 în care poate apărea suspiciunea de plagiat. Se constată o cuplă, însă circumstantețe specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancțiunea. Retragerea titlui ar fi o acțiune excesiva și neadaptată", a spus prof. Mircea Bob.

Acesta a explicat spunând că se poate remarca faptul că unele pasaje pot constitui o abatere de la etica științifică și academică, însă, mergând mai departe, o lucrare poate fi calificată ca fiind plagiată în măsura în care fie din punct de vedere cantitativ, fie din punct de vedere calitativ autorul acesteia și-a însușit expresiile sau ideile altuia fără a-l cita, la un nivel la care în lipsa acestei reluări ar fi afectată substanța lucrării, excluzând din această analiză afirmațiile intrate în limbajul comun al unui domeniu de studiu care se regăsesc în majoritatea lucrărilor în domeniu, sursa originală fiind pierdută sau fiind notorie.

Mircea Bob a spus că este vorba de împrumuturi neautorizate care pot constitui fapte de plagiat, falsificare sau plagiat parazitist.

"Natura împrumuturilor neautorizate permite a constata că este vorba despre fraze care nu conțin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalități sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice fără aport conceptual specific. Din punct de vedere calitativ, această atitudine nu permite de constatat lipsa de aport științific al tezei prezentate, chestiunea sancțiunii trebuind să fie adaptată situației individualizate pentru a asigura proporție față de culpa constatată", a spus Mircea Bob, care a precizat că nu este vorba despre însușirea operei altei persoane.

În acest context, CNATDCU a făcut propunerea de a nu se retrage titlul de doctor al Laurei Codruța Kovesi.

Comisia de specialiști care au analizat lucrarea de doctorat a șefei DNA a fost formată din profesorul Vlad Constantinescu de la Facultatea de Drept a Universității din Strasbourg, profesorul Claudia Ghica-Lemarchard, de la Facultatea de Drept a Universității din Rennes, și conferențiarul Radu Chiriță de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specialiști în domeniu.

Teza de doctorat a Laurei Codruța Koveși a fost analizată din nou în urma unei sesizări depuse în data de 13 octombie.

Citește și:

GRAUR, o asociație din Cluj, susține că Laura Codruţa Kovesi ar fi plagiat. Șefa DNA spune că lucrarea de doctorat îi aparține în totalitate

 

 

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
6
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

S-o mai expertizeze inca o comisie si asta sa fie numai de la Medias!
Rusine CNATDCU!
Vai de capul ei MORALA!

Ca e bine, ca e rau, nu stiu. E clar ca e de rau, si e clar ca ar mai fi si altii calificati ptr DNA. Eu ma intreb totusi cat o mai suportam si o mai tinem pe bozgoroaica asta acolo?

vasi, ciochi, janos, iliuță ești tare!!!!!! oare putem întâlni noi și organiza o beutură??????

Asa se aleg si se sutin "specialistii" pe spranceana!
Ai dreptate Ciochi!
Deci, sistemul basist functioneaza!
Ce sa mai zicem de "concursurile" trucate sistematic de ani si ani de zile de pe la Casele de pensii, APIA, Primarii, Jandarmerii, SRI, Universitati etc?
Poate c-ar fi bine ca in institutiile de stat sa fie reintroduse repartitii cu recomandari in care sa primeze rezultatele la invatatura consemnate pe foile matricole si diplome, ci nu interviuri de conjunctura cu tot felul de comisii avare dupa bani, dupa comisioane si interese de tot felul !!!
Nu de alta, dar tot mai putini oameni invata si stiu cu adevarat carte!!!
Asa au ajuns soferii administratori, administratorii rectori, femeile de serviciu managere si procuroare, portarii politicieni etc!

sistemul basist puncteaza!

Ín 10 ani de básism nu a scázut numárul de fosti sau neocomuisti si fosti sau neosecuristi din structura de guvernare sau din economia mioriticá ci a crescut (împreuná cu progeniturile lor).

"Extraordinara" comisie de specialiști, cica de la Facultatea de Drept a Universității din Strasbourg, de la Facultatea de Drept a Universității din Rennes!
Parca aia n-ar fi tot romani dusi pe-acolo si pusi in comisie, la prosteala?!
Sa fim seriosi!
Si de era 1% plagiat.....tot plagiat se chema, adica, furt intelectual se numeste!
Deja hotiile justitiei romane se vad pe fata!
Rusine cacademicienilor de justitie!
Ati frant demult bratele balantei!

Furtul (plagiatul) - furtul unei descoperiri pe care a făcut-o altul, a unei idei originale pe care a avut-o altul, a unei teorii ori unei demonstrații pe care a făcut-o altcineva etc. pt. a recolta meritele (chiar parțial) în locul /pe spinarea acelora, pt. a obține niște foloase (diplome) - poate fi stabilit doar de cei care au competențe - o calificare în domeniu care să fie cel puțin la nivelul subiectului de analizat și evaluat.
Traducătorii unor lucrări menționează și cuvinte în limba originalului tradus pt. că ideea (enunțul, raționamentul, sensul ) din propoziție (frază) se poate schimba în funcție de traducerea acelui cuvânt (cuvinte). Contează raționamentul, ceea ce vrei să demonstrezi - creezi, nu cuvintele folosite.
Singura calificare pt. a infiera ,,Hoțiile justiției”, ,,Extraordinara comisiei de specialiști din Strasbourg, Rennes” etc. este propaganda de partid, doar că scopul nu e numai câștigarea unor alegeri ci și de a scăpa basma curată pe ,,tovarășii” (de la vârf) care au probleme cu justiția.
Care tovarăși?
Șefii morților din Teleorman? de la ,,naționaliștii” de stânga (national-sozialismus, prescurtat nazi)? de la ,,liberalii” roșii? de la pa m po niști? După ce s-au cocoțat în vârf, toți vor să stăpânească 100% (au și făcut-o...o vreme), să nu-i mai controleze nimeni. Marea Osteneală de a compromite DNA (care nu-și bate capul decât cu cei care au - au avut hățurile puterii ), osteneală ce putea fi îndreptată și spre ceva constructiv, are meritul (totuși) că a arătat adevărata față a multor personaje de prim plan și a massmediei din România.
...
(Cu multă vreme în urmă, pe un post străin de radio s-a anunțat și difuzat ,,o poveste populară ucraineană” .Era o cunoscută poveste a lui...Ion Creangă și abia atunci am înțeles că adevărata originalitate a lui Ion Creangă e modul minunat în care ne-a spus acea poveste populară).

Nu ma intereseaza nici doamna Kovesi... nici altcineva care are sau n-are doctorat sau alte titluri ! Vreau doar sa comentez aceasta "mare prostie omeneasca " de care astazi se pare ca se agatza politrucii nostri, in neputintza lor de a castiga o lupta politica pe cai cinstite ...
1/. Activitatea de instructie scolara, este o activitate de tip administrativ si examenele sunt acte prin care se recunoaste terminarea unor studii , prin niste examene reglementate prin legea invatzamantului ...
2/. Orice " copil " , elev, student, masterand ori doctorand, in momentul in care se afla " la scoala "... se comporta ca ... "scolarii ". Toti am soptit intr-un fel sau altul, toti am copiat, toti am avut tendintza de a "castiga " o nota, pe cai " ocolitoare " sa zic asa. Cine nu recunoaste asta, inseamna ca-i " putin dus " ... cu pluta si este mincinos in primul rand cu el insusi ...
3/. Cel care este indreptatit sa "puna stampila " pe finalizarea unor studii, nu este nimeni altul, decat asa cum este reglementat prin lege, Colectivul de examinatori " stabiliti... legal de catre institutia de invatzamant respectiva. Ei ( profesorii care fac parte din acest "colectiv didactic " ) sunt cei care sprijina, , dau bibliografia, monitorizeaza, citesc, corecteaza, asculta si apreciaza toate examenele pe care le dau cei care termina aceste studii, ei sunt cei care apreciaza daca "finalistul " merita sa treaca "clasa " , sa obtina o diploma , un titlu, o licentza, sau un doctorat ... cum este actualmente la moda - si nimeni altcineva ;
4/. Toate aceste note, examene, diplome ori calificari, constituie, potrivit principiilor de drept administrativ, acte si fapte administrative si odata obtinute, nu mai pot fi retractate . Orice drept administrativ legal dobandit , ramane dobandit . Legal, inseamna, cu respectarea acestor proceduri stabilite de legea invatzamantului si regulamentele de aplicare a ei si nimic altceva.
5/. Sa nu ne facem ca nu stim ( vorba doamnei Elena Udrea... ) pentru ca absolut toata lumea a facut asa, de cand e lumea lume. Examinatorii, au fost si ei elevi, au sustinut si ei examene de titulatura si cei care urmeaza, tot asa vor face... si pana la urma urmei, ASTA ESTE VIATZA SCOLARA oriunde ar fi ea in aceasta "lume " !
6/. Sa vi TU UN PACATOS NETREBNIC , dupa ce a luat cineva examenele, sa faci comentarii de prost gust, sa te bagi si sa te amesteci in procedura si in activitatea Comisiilor de examinare si de evaluare si indirect, sa-i faci prosti, tampiti , hotzi si nelegiuiti pe toti cei care s-au aflat in aceste comisii, mi se pare o crasa nesimtzire politica si statul este prostul prostilor, ca le da satisfactie tuturor celor care uzeaza de aceste NECINSTITE, IMORALE SI NELEGALE PROCEDURI POLITICE.
7/.Cel mai competent , mai correct si mai cinstit , sa aprecieze daca un examen s-a desfasurat corect , daca o anumita diploma, o anumita licenta... etc. este legal si correct obtzinuta, nu este nimeni altul, decat asa cum prevede teoria de drept administrativ, ORGANUL IERARHIC SUPERIOR , dar totul trebuie sa se desfasoare, intr-un interval de timp rezonabil, pentru ca intervine LEGEA PRESCRIPTIEI EXTINCTIVE, care daca nu este UNA SPECIALA , este de 3 trei ani de zile dupa care, orice lucru dobandit, ramane LEGAL DOBANDIT .
8/. IN ORICE LICRARE DE EXAMEN, EXISTA NISTE REGULI DE INTOCMIRE A ACESTEIA, REGULI PRIN CARE lucrarea respectiva este apreciata la final ca legal intocmita, admisa de comisia de examinare , notata si apreciata ca atare si pe baza careia, cel care da examen, este sau nu ADMIS . Daca la intocmirea "lucrarii " comisia de examinare n-a sesizat, ori a sesizat anumite nereguli minore, suprapuneri de idei si conceptii similare cu ale celor care fac parte din bibliografie, care n-au importantza deosebita , trebuie apreciat cat la sura proportional constituie aceasta "inspiratie ... si daca in marea majoritate, proportional, contributia in aceasta lucrare este majoritara al celui care o intocmeste, atunci asa este corect , ca cel care a intocmit-o sa fie declarant ADMIS , "nota " acordandu-i-se functie de cat este aceasta proportie care-I apartine. De aceia lucrarile sunt notate cu note de "trecere " de la 1, la 10... si nu doar cu "ADMIS " ori "RESPINS " - ele mergan " mana in mana " , adica "ADMIS cu nota de "... sau "RESPINS cu nota de ... ) .
9/. De aceia, daca nu a fost reglementata aceasta problema pana acum, atunci este imperios necesar a se complete Legea invatzamantului si orice CONTESTATII ORI RECLAMATII ULTERIOARE , SA FIE RESPINSE CA NEINTAMEIATE , asa cum exista si principiul de drept comun in materie de litigii civile , la Instantzele de judecata si anume, orice lucru dedus judecatii, odata ce ramane definitiv si executoriu, sa nu mai poata fi retractat . Ca si in materie penala, sau civila , sa intervina institutia PRECRIPTIEI , dupa care orice sesizare sa fie CLASATA CA INADMISIBILA SI sa nu mai fie luata in cosiderare .
10/. Politicul neputincios , daca este neputincios sa castige o batalie in mod cinstit, sa nu poata uza de aceasta crasa marsavie a PLAGIATULUI ! Si la urma urmei, cel care ar fi cel mai indraptatit sa reclame un PLAGIAT , nu este altul decat cel caruia i s-au furat ideile, lucrarile, diplomele, nimeni altul dinafara . Daca ACESTA n-o face , nimanui sa nu I se mai ingaduie sa faca acest lucru !
PUNCT !
SI DOMNILOR POLITRUCI, TERMINATI CU PROSTIA PLAGIATULUI ! TOTI ATI SOPTIT, TOTI ATI COPIAT CATE PUTIN , TOTI ATI DAT EXAMENE... si TOTI V-ATI COMPORTAT LA VREMEA RESPECTIVA " SCOLARESTE " ! Lupta politica, nu pe aceasta cale trebuie castigata !

multilaturalnic dezvoltata - exact asa cum v-au faurit-o comuistii mioritici. O teorie mai putzin stufoasa decat a ta a fost utilizata in cazul Ponta si uite ce bine a functionat.
In cazul Kovesi s-a utilizat metoda "cautarii nodului in papura" si au fost descoperite "plagiate" similare cu a mentiona ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui... fara a indica ca autorul a fost Galileo Galilei.

...Bravos! L-ai ghicit pe imbecilul asta.
In sfarsit postezi si tu ceva decent.

cam obosit de atâta mastürbare în fatza monitorului si mi-am gásit altá tzintá.

Gretzos... Jigodiilor alora chiar nu le este rusine?!

asa asa, caloasa asta n-a furat decat 4%!
vai de ea tara!
hotii striga hotii!!!

Bravo! Romania inainteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
Szeplekane si tu o sa castigi baiete! Tin-te tare-n parcare!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide