Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 17 Sep. 2013, 14:14
32
8727

Asociaţia Transplantaţilor din România critică acţiunea lui Emanuel Ungureanu în cazul lui Alexandru Arşinel

Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", al cărei preşedinte este Emanuel Ungureanu, va depune o plângere penală faţă de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj prin care solicită justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile şi criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arşinel. Măsura este însă criticată de Asociaţia Transplantaţilor din România care susţine că plângerea ar putea duce la refuzul unor donatori.

asociatia transplantatilor din romania critica actiunea lui emanuel ungur
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Consiliul director al Asociaţiei Transplantaţilor din România transmite că potrivit legislaţiei în vigoare, Declaraţiei universale a drepturilor omului şi Constituţiei României, orice om are dreptul la viaţă şi, prin extensie, orice pacient aflat în insuficienţă funcţională de organ vital trebuie să aibă acces la transplant, indiferent de vârstă, sex, religie, stare socială şi pregătire profesională, pentru că în caz contrat s-ar ajunge la discriminare.

"Felul cum pune problema domnul Emanuel Ungureanu transmite un mesaj de revoltă pentru pacienţii care se află pe listele de aşteptare şi de descurajare şi neîncredere pentru cei care au indicaţie de transplant şi urmează să se înscrie pe liste. Noi, cei care am trecut prin emoţiile listei şi am beneficiat de un transplant, ştim foarte bine că nu este aşa. În acelaşi timp, am întâlnit pacienţi care se resemnaseră - având informaţii de genul celor susţinute de domnul Ungureanu - şi nu mai luptau pentru viaţa lor", se precizează într-un comunicat.

Reprezentanţii ATR se declară "indignaţi" de faptul că Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, intenţionează să dea în judecată Institutul Clinic de Urologie şi Transplant - Cluj, precizând că acest lucru ar perturba activitatea medicilor şi ar reduce şansa la viaţă a pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare.

"Astfel de atitudini pripite şi de intenţii răutăcioase nu fac altceva decât să inducă în rândul potenţialilor donatori (aparţinătorilor) un sentiment de incertitudine care să-i determine să refuze donarea, fapt ce afectează şansa la viaţă a pacienţilor care au nevoie de transplant. Or, cine are interesul ca tocmai în anul 2013, când activitatea de transplant a cunoscut un avânt fără precedent în România, să afecteze prestigiul profesional şi activitatea susţinută a unui centru de transplant? Oare de ce nu s-a luat atitudine în media şi atunci când s-au făcut opt transplanturi în 24 de ore, sau de ce s-a tăcut atunci când unii pacienţi au beneficiat de al III-lea sau al IV-lea transplant renal în acelaşi centru? Cumva pentru că erau simpli pacienţi şi nu erau nume publice?", se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii ATR au precizat că lansarea unor astfel de suspiciuni se întinde asupra întregului corp medical care realizează transplanturi în România, iar acest lucru nu ar fi în favoarea pacientului de pe listele de aşteptare.

"Ceea ce putem face fără să greşim este să preluăm ce se prevede în protocoalele cu privire la transplant, la nivel naţional şi mondial. Ori, în aceste protocoale se precizează în principal, că atunci când se anunţă un organ: trebuie chemaţi minim doi pacienţi de pe listă, pacienţi cu cea mai bună compatibilitate şi că în centrul de transplant, potenţialilor primitori li se fac o serie de investigaţii aşa încât să se verifice dacă nu cumva aceştia au anticorpi, focare de infecţie, viermi intestinali etc. Decizia asupra pacientului care este receptor se ia abia după ce medicii au toate datele, aşa încât să existe cel mai bun prognostic de viaţă lungă a grefei, implicit a pacietului", se mai arată în comunicat.

ATR îi invită pe cei care susţin pacienţii să li se alăture în campania de informare şi conştientizare a populaţiei privind actul donării, în acordarea de suport, consiliere şi informare pentru pacientul în stare post-transplant şi în eforturile de a obţine o finanţare adecvată pentru programele pre şi post-transplant.

"Numai dacă vom înţelege că prin unirea eforturilor şi prin acţiuni comune pe coordonatele menţionate mai sus aşa vom putea contribui împreună la creşterea accesului la transplant a pacientului de pe liste şi la o viaţă bună a pacientului în stare post-transplant. Totodată, aceasta presupune şi să ne respectăm medicii, să-i preţuim şi nu să-i ducem în justiţie în baza unor nelămuriri personale. Domnului Alexandru Arşinel îi urăm viaţă lungă şi să treacă cu bine peste această situaţie", se mai arată în comunicat.

„Aş vrea să se înţeleagă foarte bine scopul demersului meu. Eu sunt vocea miilor de copii şi tineri care suferă de insuficienţă renală care fac de ani de zile dializă şi care au dreptul să primească din partea autorităţilor un răspuns dacă în cazul Arşinel s-au respectat procedurile în ceea ce priveşte selecţia unui pacient pentru transplant. Este suspect că un pacient de 70 de ani care nu a făcut nicio zi de dializă a primit un rinichi în 3 zile”, a declarat Emanuel Ungureanu pentru citynews.ro.

Plângerea penală urmează să fie depusă în 27 septembrie.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

Pe Asociatia trensplantatilor care-l critica pe Ungureanu nu-i doare ca ei au deja transplantul facut! Mai rau e de noi cei simpli, fara pile si bani! Stau in "rand" pentru transplant de 5 ani si nu am fost sunata macar o data!!! Cred problema e ca totusi nu am pe nimeni acolo sus sau cu pile. Sa inchida gura Asociatia ca in cazul dat nu are deloc dreptate. Sunt tanara vreau si eu o viata normala.

De ce nu mergeti voi la Bucuresti sa va faceti transplant renal ,daca sinteti atit de pornityi impotriva doctorilor din Cluj? Eu zic sa lasati oamenii asa cum sint cu bune si rele ca fac treaba buna . Dupa cum spuneau si cei de la ATP ,de ce nu se vede si ca aceasta echipa de transplant de la Cluj au facut si 8 operatii de tranplant in 24 de ore ? De ce nu va sesizati la cine au plecat acei 8 rinichi ? De ce nu va sesizati ca sint saptamini ca aceasta echipa nu pleaca din ICUTR zile intregi ,stand cu acei tranplantati sa i observe ca sint ok si sa ia masurile imediate daca ceva nu e in ordine (si multe altele) DE CE ?

Nu pleaca din ICUTR zile intregi ca sa-si incaseze plicurile.... Am cunoscut un medic care a fost in echipa "renumita" a lui Lucan, si se stie cum lucreaza (Sala de operatie inchisa cu cheia sa nu faca nimeni nimic, numai el, nu instruieste pe nimeni, nu cumva sa-i ia portia etc.). Nimeni nu vorbeste de cati mai traiesc care au trecut prin mainile lui.

Pe marele erou Ungureanu de ce nu il verifica nimeni, banii furati din Ong, lucrurile personale , de la iphone pina la mobila din casa cumparate prin ong, santajarea unor oameni de afaceri din cluj sa il angajeze in schimbul unor favoruri la primarie. Acum profita de asta, poate are ginduri mari moldoveanul impertinent , poate se vrea senator sau deputat

Adica daca mama ta fura si este ***EDITAT***, Paule, nu e nimic, poate sa continue sa fure si sa fie ***EDITAT*** in speranta ca poate si mamele altora s-ar putea sa preacurveasca. Gandire sanatoasa, tipic romaneasca :-)

Bun am intele dar spunetine va rog daca tot vreti sa informati lumea cat a fost mita lui Arsinel sa vedem "valoarea" lui Arsinel sa nu imi spuneti de potrivirea de organ, nu sa potrivit la alt cineva din lista doar la Arsinel in Romania erau doar Arsinel si cu nefericitul ala de baiat Dumnezeu sa il ierte saracul.

ATP-istii, odata cu sacii in caruta vor sa-si exercite dreptul de a decide cine sa moara si cine sa traiasca???
Sau cu alte cuvinte dreptul la viata urmeaza sa se supuna aprobarii cuiva? Daca este lista, lista sa fie!
N-am nicio problema cu Arsinel - si el are tot dreptul sa traiasca - cateodata chiar imi plac poantele, oricare or fi ele, comise de el...dar....de ce nu ar putea sa faca si el ceva dializa, ca toti(multi) alti bolnavi??? Ahhh, am uitat...e meritocratia lui Rromulanu' sef....Arsinel e peste oamenii "de rand"...
Voi ce sunteti? 99% din populatie este "de rand", deci cu drepturi restranse la viata?

ATP-istii, odata cu sacii in caruta vor sa-si exercite dreptul de a decide cine sa moara si cine sa traiasca???
Sau cu alte cuvinte dreptul la viata urmeaza sa se supuna aprobarii cuiva? Daca este lista, lista sa fie!
N-am nicio problema cu Arsinel - si el are tot dreptul sa traiasca - cateodata chiar imi plac poantele, oricare or fi ele, comise de el...dar....de ce nu ar putea sa faca si el ceva dializa, ca toti(multi) alti bolnavi??? Ahhh, am uitat...e meritocratia lui Rromulanu' sef....Arsinel e peste oamenii "de rand"...
Voi ce sunteti? 99% din populatie este "de rand", deci cu drepturi restranse la viata?

fraierilor .voi chiar nu aveti altceva de facut.daca mama unuia dintre postacii de aici obtinea un ficat sau rinichi in 3 zile ati fi salivat pe aici..._?

ma rrumine ce ungur eshti !
bag sama ca nu faci diferentza intre gaina si ou !

de asta data vad mai omenesti si rezonabile luarile de pozitie
in romanica viata unui om cred are aceeashi valoare ca intr o tzara din Africa.
oriunde se cuantifica viatza in bani,dar acolo unde mafia comunista dicteaza,iar omul obishnuit este doar un spectator(mai mult sau mai putzin informat),viatza lui depinde de aceste gunoaie.
un mascarici promovat de comunisti sa faca sa rida clasa exploatatzilor,impreuna cu un doctor care n are nici o legatura cu juramintul lui Hipocrate au furat sperantza unui om obishnuit mult mai grav bolnav

si legat de tovarasii ashtia plini de empatie ptr mafia comunista,ATR: adica Ungureanu sa taca sa nu mi spuna mie ca luncan va face afaceri cu rinichiul donat,iar o jigodie cu bani care ar fi putut sa shi cumpere sanatatea(ca doara cei mai buni fii ai poporului au spitale speciale ptr ei sustzinute tot de prostime)sa ia shansa unui amarit care miine va muri ptr ca no so aflat in gratziili comunistilor ?
ma,foarte bine face acest Ungureanu si are curaj,ca intr o cloaca ca romanica potzi patzi orice daca vezi,auzi si vorbesti !

Si eu cred ca Ungureanu are mare curaj. In afara de el ai vazut pe cineva sa se sesizeze, sa mearga sa intrebe vreun doctor, un spital, orice, jurnalist, organ de stat, etc? Nimic. Doar Ungureanu, in rest pauza. E frica mare, sunt convins.

Este clar ca ce au facut Lucan si Arsinel au facut impreuna.Nu puteau face marsavia unul fara celalalt. Si in deplina cunostinta de cauza. Si un copil de 7ani stie ca nu poate sa iti pice un rinichi nou din cer tocmai cand ai nevoie,in conditiile in care sint sute de persoane pe o lista inaintea ta.Chiar mii de persoane. S-a facut o tranzactie in stil mafiot. De Lucan toata lumea stie ca e unul din cei mai corupti medici din Romania.A primit un sut in partile private de la Bucuresti si s-a aciuit prin Cluj. Degeaba face transplant renal daca este corupt si decazut moral.

Nu uita de lantul farmaceutic Catena! Crezi ca le-ar conveni ca promotorul imaginii lor sa dea coltul? ...sa nu pun la socoteala si matrapazlacurile pe care farmaciile impreuna cu medicii le fac.

Domnul Ungureanu are dreptate iar aceasta asa-zisa asociatie nu face decat sa sustina imoralitatea si lacomia din sistem. Medicii ca Lucan se imbogatesc pe spatele unor muribunzi insa nu indrazneste nimeni sa-i deranjeze, desi iau mita zilnic.

Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie ???????
ce nume pompos pt.......? oare ce?

...pentru respectarea si afirmarea drepturilor bolnavilor, in cazul de fata. Lamurit?

D-le Ungureanu, tineti-va tare, o sa aveti de lucru cu toata mafia din domeniu, nu va fi deloc usor! Tineti-va tare si mergeti inainte, sunteti pe drumul cel bun!

Modul in care ATR a scris acest lucru poate fi suspectat de influente de diverse feluri - seamana a musamalizare.

Atata vreme cat am vazut asa de multe comentarii negative (din partea cititorilor) despre ceea ce se intampla referitor la aceasta problema (ARSINEL / LUCAN / pacienti), NU voi tine NICIODATA partea oficialitatilor care ar fi trebuit DE MULT sa faca lumina in asemenea cazuri. Cazul lui Arsinel a iesit la iveala doar pentru ca este o vedeta. Insa ma intreb: ce se intampla acolo, la acea clinica, TOTUSI??? Sunt extrem de multe semnalele de alarma.

Prefer sa empatizez cu toti pacientii de pe listele de asteptare (le doresc MULTA SANATATE) decat sa cred niste scuze pretentioase ca cele din acest articol.

Daca vreodata voi fi bolnav de rinichi, voi cauta orice alta alternativa decat ce am vazut ca `se poarta` la Cluj.

ATR are tot interesul sa denigreze initiativa lui Ungureanu, fiindca publicitatea negativa atrage dupa sine diminuarea numarului donatorilor, si automat si al numarului operatiilor si al plicurilor cu bani(gura targului spune ca "taxa" pentru un transplant de rinichi la Lucan pleaca de la 10.000euro in sus).

E foarte clar lucrul acesta! Tot articolul este `studiat` si scris `la rece`, dupa ce s-au vazut reactiile cititorilor / pacientilor. Suspect? DA!!!

Ce a facut Arsinel impreuna cu Lucan este nu numai ilegal oriunde in lume, dar si profund imoral. Persoana privata Arsinel este cu totul alta decat ce vedem la televizor, din pacate. Oamenii se judeca dupa fapte si nu dupa zambete si glume.

Parerea mea e ca Arsinel nu trebuie judecat prea aspru. Oricine aflat in situatia lui ar face orice pentru a mai trai o zi, este instinctul de conservare al fiecaruia, nu trebuie invinuit cu nimic desi moralitatea sa lasa un gust amar gandindu-ne la omul bonom si simpatic cunoscut romanilor de pe tv. Arsinel are circumstante atenuante, nu si Lucan impreuna cu acolitii sai. Sper sa fie demarata o ancheta, vorba lui Ungureanu, macar din bun simt pentru cei care asteapta de ani de zile o grefa compatibila.

Gresit. Oare persoana sau copilul caruia i se cuvenea pe cinstite rinichiul furat nu are dreptul la "instinct de conservare"?

Gresit. Oare persoana sau copilul caruia i se cuvenea pe cinstite rinichiul furat nu are dreptul la "instinct de conservare"?

Daca esti pe dializa de 4 ore si vine cineva sa-ti spuna ca a gasit deja o grefa compatibila si maine esti pe masa de operatie nu cred ca te mai intereseaza principii de moralitate(desi exista exceptii) de genul "Oare nu erau altii inaintea mea?" , "Oare viata lui X n-o fi mai presus decat viata mea?". In plus, orice bolnav are discernamantul afectat, si din acest motiv are circumstante atenuante.

Ai dreptate Ciociule. Uite, de exemplu, tu esti prost si n-ai nici circumstante atenuante...:)

tovarasii ashtia au tot dreptul sa fie indignatzi !
pai cum domle sa dai tu pe gura nishte fapte care nu i sha aduc atingere itegritatzii si comportamentului ireproshabil al actorilor ? astea trebe sa ramina sub presh,asha intre noi ! cum ne a invatzat partidul !rufele se spala in familie ! nu orice neica nimeni sa shtie ca marili actor si bun natzional o capatat de la ieminentul doctor profesor cacademicean luncan un rinchi care era ptr altul !
romanica nu permite amestecul in treburili interne !

"nishte fapte care nu i sha aduc " bai frate invata sa vorbesti...sau sa spun invata sa vorbeste ca sa fiu pe limba ta??? in ce tara traiesti? ce limba vorbesti? daca vrei neaparat sa spui ceva, ok, e dreptul tau si e normal sa o spui dar fii un pic mai coerent te rog

eitete bre! nu intzeleseshi ? pai e limba de regatzean(ok incercare,ha ha)
shtii matalutza;cind a aparut romanica limbili provinciilor erau diferite,le ziceau dialecte.
azi se impune regatzeana

Adevarul adevarat e ca Emanuel Ungureanu are dreptate , chiar daca va afecta negativ , ce sa faci sa taci o viata intreaga si sa tot rabzi ? Banul e la putere din pacate, nu corectitudinea , sufletul , viata , cu cine sa-ti unesti eforturile atata timp cat in institutii exista Pop Teofil , Lucan ,Gosgarea ? Doctori renumiti in CLUJ care sunt praf in meseria lor , masini de facut bani , ce mai conteaza ca unii mor ! Dreptate si egalitate intre oameni !!!!!!!!!!!!!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide