Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 31 Iul. 2012, 11:12
31
10374

Transilvania – un deficit al sentimentului de apartenenţă politică

Din nou Transilvania a determinat ceva, în sensul că a boicotat referendumul USL. Referendumul ar fi fost validat dacă ardelenii şi bănăţenii ar fi mers la vot măcar la nivelul mediei naţionale. Aproape 4 milioane de ardeleni au lipsit de la vot duminică, 29 iulie.

transilvania un deficit al sentimentului de apartenenta politica
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Politicienii vor da tot felul de explicaţii, ba că este de vină UDMR sau ungurii cei răi, ba că este boicotul PDL. Sigur, toate acestea au avut o influenţă, dar nu explică faptul că, de multă vreme, proiectele de la Bucureşti sunt torpilate constant de votul din Transilvania. Năstase a pierdut în Transilvania, Geonă tot în Transilvania şi-a rupt gâtul, iar referendumul a eşuat tot din cauza prezenţei mici din Transilvania şi Banat ţinând cont de ponderea mare pe care această regiune o deţine din totalul populaţiei României. Cei care vor spune că Transilvania este pedelistă greşesc, deorece la ultimele alegeri locale PDL a avut o pierdere masivă în Transilvania. Practic dezastrul PDL de la alegerile locale a fost provocat de faptul că Transilvania a lăsat din braţe partidul lui Traian Băsescu. Chiar votul împotriva lui Traian Băsescu de la acest referendum arată că Transilvania a depăşit faza de ”portocaliu”.

De unde vine acest refuz al ardelenilor de a acccepta proiectul politic care câştiga majoritatea în Bucureşti, Moldova,  Muntenia sau Dobrogea nu este însă nici o enigmă.  Factorul cel mai important este tratamentul Bucureştiului faţă de aceste zone ale ţării. M-am săturat să spun că Transilvania şi Banatul sunt zone care ar merita o atenţie specială din partea partidelor şi politicienilor de la Bucureşti. Nu au nevoie de privilegii, au nevoie de programe politice şi chiar de programe de dezvoltare diferite, adaptate oamenilor de aici, culturii comunitare diferite. La un moment dat, împreună cu Ioan Rus şi Vasile Puşcaş, reuşisem să-i convingem pe colegii din PSD că este nevoie de un program politic pentru Transilvania şi Banat, dar Mircea Geoană a fost furat repede de peisajul dâmboviţean şi nu a mai acceptat proiectul. Nu ajunge ca politicienii să organizeze mitinguri electorale sau vizite de lucru, trebuie şi altceva.

Paradoxal, cu toate că este o o comunitate multietnică, în Transilvania campaniile electorale nu ajung la paroxismul din alte zone. Mai puţină violenţă de limbaj, mai puţină ură. De multe ori, filialele centrale se plâng de lipsa de combativitate a activiştilor ardeleni, dar nu au dreptate, ardelenii respectă mai mult regulile, se angrenează mai greu în lupte de tipul totul sau nimic. Apartenenţa la partide este, în această regiune, interiorizată diferit, mai mult civic, mai puţin la nivel personal.

O cerere generică a comunitătilor din Transilvania este cererea de libertăţi, în timp ce electoratul din celelalte zone ale ţării este centrat pe cererea de bunuri, valori, investiţii. Cererea de libertăţi pentru comunităţile din Transilvania este valabilă şi pentru români, nu doar pentru maghiari. Descentralizarea şi decencentrarea s-au blocat de câţiva ani ori sunt puse în practică în mod aberant. Ardelenii ar vrea sa poată dispuine mai direct de resursele lor. De exemplu, nu cred că un spital dintr-un oraş mic sau o şcoală trebuie desfiinţate de ministerele de resort, ardelenii ar dori sa hotărască singuri, să poata sa-şi aloce singuri resurse pentru aceste lucruri.

De asemenea, comunităţile din Transilvania par mai conştiente de scopurile comune, de interesul de grup. Polarizarea poilitică nu este atat de mare ca şi în Bucureşti, de aceea nici PDL şi nici PSD, partidele mai mari, nu reuşesc să piloteze total, mecanic, electoratul la vot. Votantul PDL sau cel USL nu este atât de dependent de primari sau consilieri locali încat sa poată fi dus la vot sau oprit în a merge la urne ca turma, aici cetăţeanul are un pic mai multă autonomie. Chiar şi cumpărarea votului este o practică valabilă mai ales în comunităţile marginale, defavorizate.

Autostrada Transilvania ar fi putut fi un proiect care sa crească ataşamentul ardelenilor faţă de Bucureşti şi politica centrală, dar ritmul de construcţie arată în fiecare zi ardelenilor că ei nu contează, sunt mai importante autostrăzile care-i duc vara pe bucureşteni la mare.
Dar cel mai important element al explicaţiei este existenţa unei probleme de identitate politică. În Transilvania avem un deficit al sentimentului de apartenenţă la politica centrală, la România politică, nu la România. Din fericire, sentimentul de apartenenţă la România este mai puternic decât oriunde în ţară. 

Când 4 milioane de ardeleni şi bănăţeni nu vin la vot cred că ar trebui ca politicienii de la Bucureşti să se gândească bine la ce soluţii au pentru ei.

Voteaza articolul
5 / 5 (3 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Hmmmmm.da... Umguri sunt da vina. Daca ardeleni si banazeni nu mai vor indicati pretioase fe la Bucale si vor autonomie ei sunt Tradatori de meam si tara. Dar oate e valabil si invers...cand sudisti isi bat joc de noi??"ne iau bani decid in locul nostru...e ..asta cum se numeste??!

Pentru ardelenii care vor regionalizarea: de unde credeţi voi că va finanţa Bucureştiul, Argeşul şi Constanţa toate aceste judeţe cu roşu din Muntenia şi Moldova în condiţiile în care am regionaliza ţara? Hmm?

http://www.riscograma.ro/4182/cele-doua-viteze-ale-romaniei/

Vedeţi cum se suprapune harta pe judeţe a prezenţei la vot în timpul acestui referendum peste harta contribuţiei pe judeţe la PIB. Veţi avea o surpriză.

Concluzia: cât timp ţara este condusă de la Bucureşti nu vom avea regionalizare.

Ardelenii s-au săturat de voi! Ah, şi încă ceva. Cum se explică absenţa de la vot în secuime:

"Ţinutul Secuiesc nu e România pentru că Ţinutul Secuiesc nu există!" -- Victor Ponta

Vă mai miraţi că referendumul a eşuat mizerabil în secuime? Într-adevăr, ţinutul secuiesc nu există oficial, însă există secui care v-au taxat şi vă vor taxa în continuare.

Cind 2 cretini de Dimbovita (unul nedesteptat vreodata si unul hot din fire) devin soldatii inconstienti ai unor afaceristi, vreti sa sarim sa-i salvam, pornind de la faptul ca ei se tem de Basescu? Ardelenii au refuzat instinctual (poate maghiarii au avut alt indemn, dar efectul e acelasi) sa se lase prostiti de lozinca cu Basescu si pensiile taiate. Criza le taie pe toate, chiar daca cei avuti trec usor peste ea. Despre echitatea efortului putem vorbi, dar despre a scoate castanele lui Ponta si Antonescu din foc cu mainile noastre nu are rost sa vorbim. Lasati-i sa-si deconteze singuri insuccesul misiunii cu Dan Felix.

Dragă Transilvanie,
într-adevăr ai luat decizii importante pentru ţară (unele mai bune, altele mai puţin bune), dar le-ai luat pentru că ţi s-a dat acest drept. Nu te lăsa îmbătată de seducătoarea mireasmă a unui drept pe care ţi l-ai câştigat singură, aşa ceva nu există pe scena politică, dreptul de a decide ţi-a fost dat..Slavă ungurilor, un alt fel de oameni decât românii, care ţi-au construit frumoasele şi cosmopolitele oraşe, care au pulverizat cultură, arătând că, în final, secolele de obsecviozitate nu au fost în zadar!
Cu amărăciune constat însă că românul e tot român, oricât s-au străduit imperialiştii să-l modeleze. Nimic nu-i face inima să tresalte mai mult decât propria-i înţelepciune, fiind mai mândru de sine decât mai iubitor de realitate. Nu-i român să nu se creadă măcar cu un vârf de sare mai condimentat, deci mai gustos decât ceilalţi. Nu-i român să nu-şi aroge meritele întregii comunităţi din care face parte, deşi n-a contribuit cu nimic la prestigiul ei...Şi pentru că sunt român, trebuie să apelez la înţelepciunea colectivă, la care deşi n-am contribuit, ader: "Prostul până nu e şi fudul, parcă nu e prost destul"

domnule mitica atingi mataluta bre citeva aspecte:
1.ungurii,altfel decit rominii:intre ardelenii romini si ardelenii unguri exista mai multe asemanari decit intre ardelenii romini si fratii de piste munti.chiar daca etnii diferite culturile sint mai apropiate.sute de ani au trebuit.dimpotriva romanica foloseste limba ca element esential,ptr a dovedi asemanarea,doar ca limba este doar un element intre alte multe care definesc o cultura
2.ungurii ti au construit cosmopolitele orase:orasele au fost cetati sasesti care s au dezvoltat cu noi locuitori unguri si apoi romini.in decurs de sute de ani.poate la claditul cetatii au folosit si mina de lucru romina.asa cum rominii moldoveni folosesc mina chineza acum.
3.rominul e tot romin,oricit s au straduit imperialistii sa l modeleze.domnule,imperialistii n au nimic cu constructia rominului.nu stiu de unde ai scos asta!
in spatiul virtual,unii procedeaza ca propagandisti,altii sint spalatii pe creer.
regatenii sint cei care construiesc acest maret popor.daca moldovenii religiosi s au impacat usor cu descurcaretii mitici,cu ardelenii era o problema.cind s au vazut regatenii cadorisiti cu o bijuterie a Europei,trebuiau sa rezolve problema unei jumatati din populatia Transilvaniei care nu era de etnie romina.primii,in 1920 au fost evreii,napastuiti,care dupa ce functionarii regateni au fost adusi in Transilvania,n au primit actele de cetatean al noului stat.erau de generatii pe acest pamint,dar acum regatenii le refuzau dreptul de a mai locui aici.ma intind prea mult.
regatenii impun cultura romanicai.atunci si acum,ei urmaresc formarea marelui popor romin,distrugind orice identitate legata de provincie(identitate culturala dezvoltata in secole)si punind in loc o identitate masluita de romin.si asta o fac in cirdasie cu tradatorii romini ardeleni
in politica fiecarei fituici de romanica exista un punct:dezvoltarea sentimentului de mindrie a rominului.iubitul conducator ajunsese sa spuna ca 2%din tot ce i nou in lume se datoreaza acestei rase nou descoperite;ha haha.asta se numeste spalare de creer,o trista consecinta a teoriilor lui Pavlov folosita prima data de stalin.
cel mai josnic lucru este felul in care regatenii si unii romini ardeleni cauta sa profite dupa atrocitatile razboiului.daca pe unii ii inteleg(au avut in familie cazuri si au suferit dupa regimul horthist,nu pot uita)cred ca majoritatea este manipulatoare si manipulata.citi cunosc atrocitatile facute de romini dupa retragerea ungurilor?
in lumea civilizata s a incercat aplanarea,nu uitarea!,prin condamnarea individului vinovat.romanica inca traieste din confruntare.nici nu ar putea fi altfel;ca daca ar fi Transilvania ar fi azi independenta

cu voi,regatenii,sintem de numai 92 ani impreuna si uite unde am ajuns.stiu,ardelenii coboriti din munti in orasele cosmopolite,care azi sint doctori profesori univ la prima generatie de papuci,sint multumiti.dar cu ajutorul lor s a ras Transilvania.regatenii au gasit in ei calul troian necesar.in backgroundul lor era doar vaca si sapa si ura impotriva grofilor unguri,elemente comune impartasite cu regatenii.
ma intreb;de ce Elvetia a putut sa reziste si Transilvania nu?ptr ca coeziunea comunitatii de acolo depasea bariera lingvistica.backgroundul lor este altul.
ma mir ca accepta astia comentariili unui extremist!!?ha ha ha

Mi-ar placea sa vad o Transilvanie in care nu mai vin bani din toate colturile tarii. Aveti impresia ca ati dat gaura la macaroane, dar adevarul e ca in tara s-au inchis spitale, desi oamenii le platesc in continuare, pentru ca banii aia sa ajunga aici la Cluj. Poate va treziti si voi la realitate si nu mai sugeti toti banii Romaniei.

Adevarul doare tataie! Fara noi si fara contributiile noastre, multi ar fi muritori de foame in Romania! Si oricum, niciodata nu ne-am bazat pe bani din alte parti...avem suficient daca ar fi sa ne gospodarim singuri. Nu uita ca aici in Ardeal si hotia, si prostia, si mafia sunt mult sub nivelul celorlalte zone.
Si nu uita ca Banatu-i fruncea si Ardealu' mintea!

Te rog uita-te putin pe siteul Ministerului de Finante si vezi cat vireaza clujul la buget si cat primeste inapoi...situatia reala e diferita de ineptia scrisa de tine.

Nu trebuie să se uite la mfinanţe.ro. E aici un articol despre asta:

http://www.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat...

Harta reprezintă cât dă fiecare judeţ raportat la cât primeşte.

Ce idee exceptionala! Transilvania sa fie autonoma si Ioan Rus guvernator, de fapt acesta este planul, nu?

Transilvania merita independenta. Ne-am saturat sa fim trasi in jos de mitici.

Cred ca este cazul si momentul (!) pentru a ne reuni si noi in piata, cei din Transilvania pentru a ne manifesta pentru Transilvania si pentru a arata public: 1; ca nu mai putem tolera nimic din ceea ce se face si se zice peste noi, din celalat capăt al pamantului, de pe Dambovita; 2 ca ne-am saturat ca Transilvania sa fie marginalizata politic si economic si aservita intereselor unor indivizi si partide care nu ne reprezinta in niciun fel, ba chiar din contra; 3. ca credem ca antidotul la palavrageala desantata, utopica si lipsita de obiectivitate a celor ce acum se razboiesc pentru putere la Centru, e tocmai decentralizarea puterii si crearea de Parlamente regionale, care sa poata rezolva direct problema regiunilor, deci a aproapelui; si 4. pentu a arata public ca a sosit momentul (poate chiar istoric) ca Transilvania sa iasa de sub aservire! Fiindca ce a fost istoria noastra, indiferent de etnia noastra, daca nu o trecere de sub aservirea budapesteana la cea bucuresteana!
Iar acest manifest, chiar daca nu va ramane decat la nivelul de simplu manifest, protest sau intalnire in piata, va aduce totusi ceva: 1. va sensibiliza populatia pentru viitor si astfel lumea va avea in minte ideea ca mai exista totusi si o alta varianta; 2. iar uzurpatorii de pe Dambovita isi vor aduce aminte si ei ca mai exista si altceva decat Bucurestiul!

In-de-pen-den-ta. Republica Transilvania, cu presedinte, parlament, guvern, buget propriu. Eventual cu ambasada la Bucuresti. :)

Sunt ardelean(sibian) si cred ca bateti cimpii,voi care clamati independenta Transilvaniei.Puneti mina pe o carte de istorie si invatati.Autonomia regionala, peste tot in lume,n-a creat decit probleme si discrepante de nivel de trai intre cetatenii aceleiasi tari.Totusi, Romania nu-i nici Rusia,nici China.Vrem,nu vrem, ne intilnim des,ardelenii,banatenii,moldovenii si regatenii.Politica ''speciala pentru Transilvania'' de care vorbeste dl. Dincu e o mare sopirla,ca sa nu spun o mare timpenie.Romania a devenit o tara adevarata in 1918, PUNCT!

Vezi tu Dorine, cand mai sus unu zice ca sa se rupa Ardealul de Romania si primeste 9 plusuri, fara macar 1 minus... lucrurile devin complicate. Ungurii si toti cei care au avut intentia sa tina lumea proasta, sa-si uite valorile si luptele seculare, castiga. Daca ar fi ardelenii din ziua de azi macar 10% cat au fost acum 100 de ani i-as mai intelege, dar asa.. nu mai inteleg nimic. Cat de ignorant poti fi, cat sa nu-ti iubesti tara si trecutul sa poti face asemenea afirmatii? Sa-si adminstreze fiecare regiune pusculita, spitalele si scolile, dar ramanem cum am stabilit in 1918.

Kosovo, Catalunia, Scotia, Gruparea flandra din Belgia. Exemple de autonomie sau chiar independenta. La fel ar trebui sa facem si noi ardelenii. Alaturi de Banat si Bucovina. Sa refacem tinutul condus acu 200 de ani de habsburgici. S-a vazut din votul dat de aceste 3 regiuni la referendum ca oamenii gandesc diferit si putin le pasa de proiectele politici ale miticilor.
Prin urmare, la fel ca in Kosovo si Scotia eu propun un referendum popular in care ardelenii sa-si poata exprima dorinta de a fi autonomi/independenti. Eu unul ii prefer de o mie de ori pe prietenii mei secui din Hraghita, Covasna, Tg Mures sau chiar Satu Mare, Oradea si Sibiu decat pe asa-zisii mei frati romani din Oltenia, Dobrogea si Moldova. N-au decat ei sa ramana cu regatul lor infiintat de Cuza si sa-si finanteze singuri autostrazile. Daca pot. Ca pana acum le-au facut cu banii nostri, ai ardelenilor. Ca noi producem doua treimi din PIB.
Inchei spunand: Traiasca TRANSILVANIA INDEPENDENTA!

Adevarul e ca mai bine stai la o bere cu un ungur decat cu mana pe portofel cand treci pe langa un ***EDITAT***

D-le Dancu vrem cat mai rapid o lege care sa consfiinteasca regionalizarea tarii. sa avem guvernatorul nostru,parlamentul nostru regional,sa ne administram singuri dpdv administrativ,legislativ,,economico financiar si la sfarsitul anului sa le dam poate o cota celor din regat. Nu mai suportam sa ne spuna altii ce e mai bine pt noi. Si vrem asta repede pana in noiembrie. daca nu vad legea asta votez cu UDMR.

Dan, tu nu esti roman. Incearca feciorule sa te muti in ungaria, acolo te vei simti regionalizat, cu simtamintele realizate.

Sunt intru totul de acord cu voi. Ardelenii s-au saturat ca soarta sa le fie decisa de ***EDITAT***i, cersetori sau in cel mai bun caz, mitici. Vrem autonomie ! Cine se ocupa politic de treaba asta, are votul ardelenilor garantat. Haideti s-o facem !

Sa ma pupe-n undeva ardelenii si ungurii!

Bine mai, da'te-ai spalat sau numa'te-ai sculat?

Dupa numele cu care ai postat n-ar trebui sa-ti mai dau nicio replica.Totusi nu ma pot abtine : si tu pe noi

Dupa numele cu care ai postat n-ar trebui sa-ti mai dau nicio replica.Totusi nu ma pot abtine : si tu pe noi

te cheama Bulă fiindca esti din Bucale, fiindca daca ai fi fost din Ploiesti, te-ar fi chemat Pu...
Ne-am saturat de Miticia si Moldova ! Vrem O TRANSILVANIE A NOASTRA !

In mare parte sunt de acord cu Dvs cu mici precizari.
1. vrem autonomia regionala. sa ne gospodarim singuri. Nu cred ca Ponta stie mai bine ca noi de ce avem nevoie.Vrem ca contributiile noastre sa fie cheltuite cu cap aici in transilvania, cu precizarea ca 10% din incasari sa-i viram la Bucuresti
2.PSD isi aduce aminte doar in campania electorala ca 65 % din votanti sunt in ardeal in rest isi bate joc de ardeleni la televizor.Nu cred ca vrea ca in noiembrie sa ne batem si noi joc de el.
3.Eu unul m-am saturat de politica ce se face pe dambovita. Vreau guvern regional ca si in Germania

contribuim la buget cu peste 60 % din venituri, (http://www.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat...).

Ar trebui sa cerem independenta totala pentru Transilvania,adica s-a ne separam total de Romania si s-a fim tara independenta sau in cel mai rau caz sa avem autonomie regionala cum au Catalunia sau Tara Bascilor, care au devenit cele mai bogate regiuni din Spania fiind autonome.

subscriu

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide