Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 29 Noi. 2012, 09:47
107
17399

Nu-i voie să vorbim despre federalism?

O chestiune curioasă: afişele unui partid maghiar au fost date jos de poliţie pentru că promovau federalismul ca soluţie pentru România. Nu e vorba de acţiuni violente, nici de incitare la ură sau separatism, ci de un sistem care în unele ţări funcţionează şi în altele nu. Nu e locul aici să discutăm dacă sistemul se potriveşte sau nu României – asta va decide alegătorul şi n-o va face de pe azi pe mâine. Şi când se va dezbate chestiunea, va trebui dezbătută şi la Cluj şi la Bucureşti, Tecuci, Iaşi, Craiova sau Timişoara.

nu i voie sa vorbim despre federalism
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Dar sunt de povestit aşa:

Unu: s-a spus că programul contravine Constituţiei. Fals - o Constituţie poate fi schimbată. Pe lângă asta, aceeaşi Constituţie încă nu interzice o dezbatere despre federalism, monarhie sau orice altceva neexplicat sau ne-interzis de actul fundamental. Crin Antonescu a apreciat la un moment dat că monarhia ar fi o soluţie viabilă pentru ţară, Victor Ponta şi Traian Băsescu spun şi ei că-i musai definirea regionalizării – astea presupun amendarea Constituţiei. Până la urmă, ceea ce cere toată lumea e renunţarea la legea 2/1968, cea prin care Ceauşescu înfiinţa (noi) judeţe. Şi nici Ponta, nici Băsescu şi nici Antonescu nu spun prostii, ci chiar încearcă soluţii.

Doi: nu poţi interzice o idee doar pentru că puţină lume ar fi de acord cu ideea. Ţine de libertatea de exprimare şi atâta vreme cât se respectă celelalte libertăţi nici federalismul n-ar trebui să nască astfel de reacţii. Maşinile de poliţie de lângă afişe îmi amintesc de celebra „băgaţi în dubă saitul de cultură”...

Trei: campania electorală e un concurs de proiecte. Ce e ilegal că unii oameni/partide cred şi spun că federalizarea e proiectul lor? Până la urmă, în mecanismul numit descentralizare, regionalizarea şi federalismul nu sunt decât nişte instrumente – de ce un instrument e acceptat şi altul nu? – cel puţin ca dezbatere. Nu înseamnă că dacă ai pus un afiş, de mâine se schimbă ţara şi se urăsc românii între ei.

Patru: se induce ideea că federalismul ar fi monopol al maghiarimii. Ei bine: de proiectul de constituţie federalistă al lui Romul Boilă, din 1931, câţi mai ştiu? Boilă a fost ministrul comunicaţiilor în Consiliul Dirigent şi a încercat, împreună cu Iuliu Maniu, să reformeze din temelii administraţia şi finanţele României.

Cinci: de ce dacă se vorbeşte de la Bucureşti e ok, iar din „teritoriu” nu? Chestiunea regionalizării era acum zece ani un tabu naţional şi liderii din Casa Poporului făceau spume când auzeau de autonomie administrativ-financiară. Azi, după ce România a pierdut câteva zeci de miliarde de euro, gratuiţi, de la UE, aceiaşi lideri sau urmaşii lor se dau peste cap că-i musai regionalizarea.

Lipsa de răspunsuri ne arată că politicienii nu sunt pregătiţi pentru a face ceva din ţara asta. Şi nu mă refer la ideea federalismului – poate să fie o idee bună sau nu, a unui partid sau altul, poate să fie un proiect onest sau o şmecherie electorală –, şi nici la ideea autonomiei sau a moharhiei:

dar e esenţial ca libertăţi odată tabu (sic la oximoron!) să nu mai fie înconjurate de girofar şi veste reflectorizante.

Voteaza articolul
4.2 / 5 (11 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Te intereseaza cam cum ar fi fost Transilvania independenta? uite aici: Republica Socialista Transilvania, sau Republica Democrata Populara Transilvaneana cu capitala la Cluj -Napoca. Dupa 90 era probabil un raboi civil intre unguri si romani si o raimpartire pe modelul Serbia Kosovo. Posibil cele 3 judete cu unguri multi sa formeze o republica autonoma apoi sau cum e Crimeea ori ceva independent cum e kosovo sprijinita de musulmanii albanezi dar subventionata de Ungaria in cazul de la noi

Alt scenariu: in 1920 sau 1940 Transilvania se alipeste ungariei si formeaza Republica Federala Populara Ungara din 1945 cu capitala la Buda lu' peste. Stat unitar nu ar fi posibil cu vreo 30 % etnici romani si sarbi si nemti per total si vreo 70% in transilvania dupa epurari. Daca se tin tari romanii atunci in 90 la caderea regimurilor se isca un razboi civil general romano-ungur in transilvania si ori se separa o bucata cu multi romani si sarbi de acel stat ori se destrama pe modelul Cehoslovaciei.

Alt scenariu: dupa alipire in 1920-sau 1940 se duce o epurare a romanilor asemanatoare cu cea din URSS-Ucraina si creste procentul de unguri la 75-90%. Se poate forma chiar stat unitar ungar ca cel romanesc. Romanii sunt asimilati pe modelul sovietic -URSS practic. Multi mor in masacre altii se refugiaza in vechiul regat precum sarbii din bosnia, croatia si kosovo.

Ca sistemul hipercentralizat actual nu are viitor cred ca e clar pentru toata lumea. Nu e clar ce ar fi cel mai potrivit pentru Transilvania: regionalizare (pe regiuni istorice), federalizare sau independenta. Asta ar trebui dezbatut, altfel pe buna dreptate se va spune ca nu stim ce vrem

Federalizati-va,autonomizati-va ori deveniti independenti si in minutul doi deveniti regiune la Ungaria .
Unora le-ar placea pentru ca acum acolo se traieste mai bine , nu pentru ca ar tipa civilizatia in ei .
Dar esti sigur ca TOATA populatia Ardealului s-ar simti bine acolo , ori macar majoritatea ? V-ar urma motii ori morosanii ori bistritenii ? Ati intrebat voi populatia rurala daca vrea la Imparatul ?

Povestea este ca , asa cum e istoria , nu puteti hotara singuri cata vreme , juridiceste vorbind , Transilvania face parte din Romania .
Schimbati sistemul , faceti o lege permisiva si apoi , da , daca asta e regula , discutam si vedem cum e mai bine.Aveti politicieni competenti ( Danci sau Boci ) , aveti parlamentari destui care au fost si acre vor mai fi la putere , folisiti- i .

Uite , mie personal nu mi-ar displacea un sistem de guvernari zonale dar nu vad la ce mi-ar folosi.
Poate subiectul este interesant dar nu e oportun fata de ce se intampla acum in lume.
In lumea de azi ca si in cea de ieri dar mai ales in cea de maine cu cat esti mai mare cu atat esti mai bagat in seama .Crezi ca degeaba vor ungurii Ungaria Mare si austriecii Imperiul ? Crezi ca degeaba nu renunta Anglia la Scotia , Spania la Catalunia sau Franta la Corsica ?

Nu te baza pe o Europa unita . Daca UE rezista se va putea vorbi de un sentiment paneuropean peste cateva decenii abia . Si daca se realizeaza Europa Federala ce ne mai trebuie federalizarea pe care o vreti acum ? Iar daca UE se sparge ce ar insemna resturile unei Romanii dezbinate in fata atatora care le vor pentru ei ?

Si pana la urma in afara de faptul ca sperati sa capatati nivelul de trai al nemtilor adica sa traiti mai bine ce alte argumente ati avea ca sa rupeti Ardealul ? Asta e destul ?Daca da , mare pacat de vietile alora care au crezut ca merita sa se bata pentru parintii vostri .

Posibil sa mai existe unii care viseaza la refacerea Ungariei Mari. Cine stie istorie, stie ca Ungaria Mare nu a durat decat 51 de ani. In schimb Marele Principat al Transilvaniei, formațiune statală de sine stătătoare (in cadrul Imperiului Habsburgic), a dainuit aproape 350 de ani. Acea traditie de autoguvernare ne-a fost furata intai de catre Budapesta in 1867, iar apoi de Bucuresti in 1920. Cei care astazi isi doresc regionalizare, federalizare sau independenta Transilvaniei, cu siguranta nu-si propun sa schimbe un stapan cu altul. Personal as fi foarte multumit daca Romania ar prelua modelul de organizare administrativa din Germania, Austria sau Elvetia. La nivel central sa ramana politica externa, apararea, politica monetara, iar restul sa fie preluat de catre parlamente si guverne regionale sau primarii.

..... " Posibil sa mai existe unii care viseaza la refacerea Ungariei Mari " ....
Posibil zici ?
Uite ce vrea Zsolt Attila Borbély , adica cei pe care ii reprezinta !!! ( postarea era mai jos dar cred ca nu ai citit-o )
" De când mi-am format convingerile politice, cam prin 1983, credo-ul meu
poate fi rezumat în două cuvinte: reintegrare maghiară. Cu alte cuvinte fuziunea culturală,
economică - si pe măsura posibilităţilor - politică a comunităţii naţionale maghiare fragmentate prin Tratatul de la Trianon, formarea acestei comunităţi într-o comunitate de voinţă si destin comun.
Pentru atingerea acestui scop, independenţa politică cât mai mare a maghiarilor din Transilvania
este indispensabilă, care, în condiţiile geostrategice actuale, poate fi închipuită în cadrul unei
autonomii pe mai multe niveluri. Un alt aspect este unificarea naţională peste frontiere, bazele
juridice ale acestei idei fiind create în 2010 de al doilea guvern Orbán prin extinderea dreptului la
cetăţenia maghiară. Politicienii maghiari au obligaţia morală si politică de a întări forţele
centrifugale în rândul comunităţilor din Bazinul Carpatic, si de a face tot ce le este în putință în
vederea independenţei faţă de statele străine, ostile."

Da, poate ca o organizare ca cele despre care spui ar fi benefica , numai ca pe site-ul asta nu se DISCUTA asta . Se injura !! De aia mi-am permis sa injur si sa jignesc si eu .

P.S. De furat nu v-a furat Bucurestiul nimic . Hotararea a fost a voastra . Atunci Ungaria era praf , Austria abia isi tragea sufletul iar in Regat se traia bine ( si o perioada s-a trait si mai bine ) . Pentru acelasi motiv pentru care acum unii vor dezlipirea ( traul mai bun ) atunci stramosii lor au vrut unirea .
La nivel individual asta se chiama oportunism . La nivel social .... acuta tu termenul .

Uite Ghermane ce sustii tu prin porcariile scrise in site-ul asta :

" Zsolt Attila Borbély
De când mi-am format convingerile politice, cam prin 1983, credo-ul meu
poate fi rezumat în două cuvinte: reintegrare maghiară. Cu alte cuvinte fuziunea culturală,
economică - si pe măsura posibilităţilor - politică a comunităţii naţionale maghiare fragmentate prin Tratatul de la Trianon, formarea acestei comunităţi într-o comunitate de voinţă si destin comun.
Pentru atingerea acestui scop, independenţa politică cât mai mare a maghiarilor din Transilvania
este indispensabilă, care, în condiţiile geostrategice actuale, poate fi închipuită în cadrul unei
autonomii pe mai multe niveluri. Un alt aspect este unificarea naţională peste frontiere, bazele
juridice ale acestei idei fiind create în 2010 de al doilea guvern Orbán prin extinderea dreptului la
cetăţenia maghiară. Politicienii maghiari au obligaţia morală si politică de a întări forţele
centrifugale în rândul comunităţilor din Bazinul Carpatic, si de a face tot ce le este în putință în
vederea independenţei faţă de statele străine, ostile."

Daca subscrii , zi pe fata , nu te ascunde .
Da' n-ai curaj ca , deh , descendenta .....

Articol despre libertate? Ma faci sa rad. A cui? Poate a altora. Atat timp cat incerci sa legitimizezi o actiune a unei entitati finantate de alt stat, care are are ca si scop declarat un obiectiv contrar intereselor entitatii careia ii apartin eu (logic ar fi sa-i apartii si tu), articolul tau mi se pare cel putin imoral(aspectul legal nu mai are relevanta).
Mai mult, ai tupeul sa pui pe acelasi plan cu al astora proiectul profesorului Boila.
Profesorul clujean leaga descentralizarea de intarirea „prestigiului si puterii Capului Statului, care va interveni mai des si desigur cu mai mult succes în diriguirea trebilor Statului”, Romania ramanea un regat constitutional, statul roman era indivizibil si drepturile sale „emana dela natiunea romana alcatuitoare de stat”, iar teritoriul era inalienabil. Dieta, ar fi trebuit să gestioneze „descentralizarea reala”, subordonata ideii naţionale.
Spui ca-mi trec mie gargauni prin cap? Din pacate acestia trec prin capatanile discipolilor tai. Iti exemplific prin cateva afirmatii ale lui ovi:
“Mi-as dori sa scrie altceva in pasaportul meu. Sa scrie ARDELEAN. Sau TRANSILVANEAN. Dar nu roman. Vreu Transilvania, Banatul si Bucovina independente. Cu capitala la Sibiu!!!”
"Transilvania daca si-ar lua independenta ar fi fata de Moldova si Muntenia cum sunt acum Slovenia si Croatia Serbia si Bosnia."
“Adica de ce la iugoslavi functioneaza treaba chiar daca din cauza sarbilor au avut ceva razboi - acum e bine”
Prin faptul ca n-ai luat niciodata atitudine fata de acest gen de afirmatii, se dovedeste ca s-ar putea sa aderi la ele. Nu te-a sensibilizat nici macar sintagma “ceva razboi”, una care ascunde imensa drama a unor natiuni.
Zici ca sunt postac de partid. Spune-mi, ce partid ar fi interesat de acest tip de mesaj nationalist, decent, nesovin, constructiv, care promoveaza buna-credinta? Sincer, m-as bucura sa fac parte din acel partid.
Asa ca lasa “vrajeala” asta balcanica…

Susţin regionalizarea României pe criterii economice. Staţi liniştiţi că nu fură ungurii Ardealul, aşa după cum vă dezinformează Vadim Tudor, sau alţi extremişti. Vreau ca fiecare locuitorii din fiecare provincie istorică, sau judeţ să trăiască după cât produce judeţul său de domiciliu. Voi ştiţi că, de exemplu, judeţul Sibiu este pe locul 7 în România la contribuţia la bugetul centralizat al statului, dar pe locul 38 la primit bani de la bugetul statului?

Cum ar fi , Cornele , ca dupa ce te tine familia in scoala , cand iesi pe salariu , sa pleci de acasa sub cuvant ca tactu care si-a rupt de la gura sa-ti cumpere ghete , are salariul mai mic decat tine ?
Nu ma mir ca nu simtiti romaneste , dar ma mir cum puteti voi sa credeti ca Transilvania pleaca de la Romania , asa , dupa ce faceti vo o cerere la primarie ?!

asha i ca nu ne lashi?
daca facem referendum si zicem ca vrem sa ne separam de voi,o sa ne impushcatzi ca in 89!!!
ca sa putem sintzi rumineste!

Despre cine te-a impuscat in ' 89 , intreaba tu la sarbi , la unguri , la rusi , la frantzuji si gashca .
Si ii mai poti intreba si pe prostii aia care chiar au crezut ce spuneau ai din Vest , ca ne ataca trupele rusesti ori mercenarii arabi ai lui Ceashca ...

Si ca sa iti aduc aminte , in '89 daca nu era Bucurestiul iesit in strada , ce faceati ???

Problema cu referendumul e alta : nu se face doar in Transilvania ( desi cred ca si asa ati pierde ) , se face in toata tara !!!! Pana si Gherman a inteles asta ( se vede ca nu-l citesti ) .

Sántít - adica schioapata. Mai degraba sunt 3 frati, care se sustin, da unu din ei cu ceva mai mult. O perioada asta tine, da dupa un timp se plictiseste, ca el sa plateasca mai mult si ceilalti sa stea degeaba, si o sa-si ia lumea-n cap si-si vede de drumul lui. Daca vine vre-o nenorocire, oricum isi va ajuta fratii.
Mai jos ai scris de articolul 1 din Constitutie. Multi aduc acest argument. OK. Da Te intreb ceva. Cine a facut aceasta Constitutie? Si de fapt cati, din cei care au elaborat si votat Constitutia, o respecta? Si daca tot veni vorba, acolo scrie "stat national", scuze, despre un ou pot sa afirmi, ca-i un elefant, da ou(u) tot ou ramane, adica un stat, care are in componenta mai mult de 5% o populatie de o alta etnie, decat cea majoritara + un numar mare de alte etnii, scuze, poti sa scrii ca-i national, da tot multietnic va fii. Adica hartia accepta orice si chiar si contrariul.
Sarbatori fericite!

Ceva , tu esti rational si putem discuta , asa ca am o intrebare : de ce zici tu ca daca are 5% minoritati un stat nu mai este national ci multietnic ? Cine a fixat limita asta ? Uite , Franta avea in 2006 ( alte date recente nu am cautat ) 62 milioane locuitori din care 14 milioane de NEfrancezi. Sa fie Franta un stat multinational ???
ATENTIE : eu nu spun ca tine multiETNIC ( asa este orice stat pe pamantul asta ) ci multiNATIONAL.
Ori , statul multietnic nu este obligatoriu un stat multinational .Sper ca nu faci confuzie intre ele .
Uita-te la americani : sunt aolo toate etniile pamantului , USA este clar un stat multietnic , dar e si stat national desi federal ( statele Americii nu sunt state nationale si nici etnice ) . Zi tu unui negru ori chiar evreu american ca are alta nationalitate decat cea americana ... Nu as vrea sa fiu acolo sa aud raspunsul.

In rest , toate bune ! Sarbatori fericite si tie !

M-am apucat de 2 ori sa-ti raspund, dar dupa citirea celor scrise am renuntat la postare. Nici eu nu le intelegeam :-) Azi nu e ziua mea... Revin maine

O.K.
Eu nu le mai citesc pe ale mele . Le dau drumul asa cum ies din prima .
Daca unele sunt gresite ori alambicate , asta e , imi cer scuze.

Ca sa incep cu sfarsitul.
Prin paragraful 1 din Constitutie eu, ca si maghiar, sunt exclus din componenta acestei tari. Fac parte din populatia statului roman, insa nu fac parte din natiunea romana. Eu, tata, bunicu, strabunicu, strastra bunicu, si pot sa ma duc inapoi in timp cateva zeci de generatii, suntem nascuti si am trait aici, mai putin unul, care vine din Boemia in a doua jumatate a secolului XVIII. Altfel spus, momentul formarii statului Roman ne prinde in acest loc. Adica nu noi venim intr-un stat cu reguli si legi bine definite, ci statul vine peste noi. Problema e, ca acest stat nu ia cunostinta de noi, si se autoproclama stat national in pofida faptului ca mai mult de 1 milion (nu suma exacta e importanta) de oameni nu au identitate nationala romana. OK. Sa-mi explice cineva ce sa inteleg prin natiune? Pt ca eu inteleg sumedenia de oameni care au eceeasi limba materna, obiceiuri, etc. Nu am scris altele, pentru ca deja cele doua amintite ma exclud din natiunea romana. Si daca in articolul 1 se vorbeste de stat national, inseamna ca eu nu fac parte din ea. Sau inteleg eu gresit?
In Franta si SUA situatia e alta, marea majoritate a imigrantilor, in momentul in care ajung in statele respective ajung intr-un sistem existent, cu legi, care reglementeaza statutul lor. Adica, daca stiu ca Franta este un stat national, si totusi ma duc acolo, inseamna ca accept sa ma integrez, altfel spus orice miscare nationala decat cea franceza poate fi considerata anticonstitutionala si ca atare pedepsita.
Revenind la mine, scuze, da nimeni nu m-a intrebat in 1918 daca vreau sa ma unesc cu Romania (adica nu sa organizat un referendum, a si nu la mine ca persoana ma refer, ci la cei care au trait atunci), si nu a existat o lege, sau cel putin eu nu stiu de ea, prin care s-ar fi spus clar, ca cine nu se integreaza in natiunea romana poat' sa-si ia talpasita, ca aici nu are ce cauta.
Intrebare: ce-ar fi daca Bulgaria ar ocupa Dobrogea, s-ar declara stat national, neluand act de romanii de pe teritoiul lui. Romanii ar trebui sa se integreze si sa devina bulgari? Ar accepta asta vreun roman? Nu cred.
Prin cele scrise pana acum am incercat sa-ti explic, de ce vedem de multe ori, chiar intr-un mod radical difeit situatia noastra. (Pot sa aduc si un alt exemplu, stam amandoi la o masa, avem un mar, din care eu mus o bucata, pun marul pe masa, cu bucata lipsa spre mine. Te rog sa descrii marul, o descriu si eu. Cele doua descrieri vor fi radical diferite).
Legat de procentul trecut, nu marimea ci existenta e importanta. Adica, daca exista un grup de oammeni care au alta limba materna, indiferent de ponderea lor, acestia ar trebui acceptati ca parti alcatuitoare a statului (un exemplu prost, da asta e: daca intr-o ciorba taraneasca de vacuta bagi si carne de porc, tot ciorba taraneasca va ramane, dar no sa mai fie de vacuta, ca o fi mai buna sau mai rea, e alta intrebare)
Ca sa incerc sa inchei, ca l-am complicat destul, asteptarea mea de la tara mea e, sa-mi recunoasca existenta, ca si element alcatuitor. Pana cand aceasta nu se intampla, nu o sa ma simt confortabil la mine acasa. Platesc taxe si impozite, ca si ceilalti, poate chiar mai mult. Sunt implicat in societatea civila, depunand un efort, pentru ridicarea zonei in care m-am nascut si locuesc. ma implic si in actiuni caritabile. Si ce primesc? Bozgor, bongheana,... Multam, m-am plictisit! De plecat nu o sa plec, insa caut solutii, sa fiu acceptat. Acceptat de cei, care au daramat orasul in care stau, au distrus tot ce se putea distruge. Si asta nu numai pe vremea comunismului. Aceasta distrugere continua si in ziua de azi. Cum sa ma simt? (Apropos distrugere: case declarate monument, de la sfarsitul sec. XVIII inceputul sec XIX, demolate din motivul "ca asa vrea muschii mei", fara acte, fara aprobari, refacerea trotuarelor captusite cu placi de marmura, in timpul comunistilor, sa facut cu... beton, si altele, dar cred ca astfel de genialitati sunt si pe la Tine)
Dupa cum se vede, problema e destul de complexa, si necesita discutii, discutii caracterizate in primul rand de toleranta.

Ce ai postat tu sunt discutii adevarate , serioase si care ar trebui purtate .
In unele chestiuni ai dreptate dar in altele consider , poate gresit , ca nu .
Asa , la modul general , dupa parerea mea faci confuzia pe care o fac multi : confunzi etnia cu natiunea .
Oricum , astfel de discutii , daca se vor serioase , nu se pot face pe site-ul asta ; aici se injura si se jigneste !!
Recunosc ca tocmai limbajul asta , cu care nu eram obisnuit dar care vad ca este usor de adoptat ,m-a facut sa ma opresc si sa citesc postarile si tot asta m-a facut sa raspund la fel ..
Am pierdut insa destula vreme cu prostioare din astea , am vazut care sunt opiniile , care sunt limitele oamenilor care le scriu , asa ca ... fac o pauza.

Daca vrei un schimb de opinii pe tema , iti scru o adresa de mail pe care o putem folosi pentru corespondenta .IAccept o discutie pe tema asta , chiar daca nu ma preocupa in mod special , dar nu la nivelul la care se poarta aici .

Pe site-ul asta probabil ca voi mai intra doar asa , de moft , ca sa vad cine mai injura si sa o mai fac s eu . Uneori este relaxant ..

@ NOVAC! auzi mai vinitura de priN i soldova ! mhai sarma ! unguri sunt asa de inapoiati ca au 16 laureati cu premiul Nobel.noi avem vro 4 din care, 2 sunt minoritari . FOAMEA SA FIIE CU TINE . si dute taica acasa si asteapta crivatul,! opps, era sa uit nu sunt ungur dar sunt Clujean !

@ NOVAC! auzi mai vinitura de priN i soldova ! mhai sarma ! unguri sunt asa de inapoiati ca au 16 laureati cu premiul Nobel.noi avem vro 4 din care, 2 sunt minoritari . FOAMEA SA FIIE CU TINE . si dute taica acasa si asteapta crivatul,! opps, era sa uit nu sunt ungur dar sunt Clujean !

Deci nu ești ungur. Te cred. Păcat. Rămâne varianta doi, ești un român fraier, că slugă la grof, ca Guru-ul tău Gherman, nu cred că ești. Cu o massă de analfabeți ca tine nu-i de mirare că avem mai puține premii Nobel decât vecinii. Am un abecedar pentru tine dacă vrei și crezi că faci față nivelului. Turcește știi, că la Buda o fost și Pașalâc ? SICTIR !!!

Ai dreptate!
La Buda a fost pasalic. Te-ai intrebat de ce? Las' ca-ti spun eu, aia de acolo nu au acceptat nici un moment ocupatia turca, deci turcii au fost nevoiti sa-si instaleze propria conducere.
Da-mi raspunzi, Te rog, si mie, de ce a fost deajuns, ca aceiasi turici sa trimita doar cate un reprezentant de-al lor la Bucuresti? Unu grec, din cartierul Fanar?

Nu ai dreptate .
Regimul fanariot a fost instaurat de turci in Tarile Romane TOCMAI pentru ca domnii pamanteni nu se supuneau ( iti ziceam in alta postare de Serban Cantacuzino si atacul turcilor asupra Vienei ) ori erau rasturnati de familiile boieresti care puneau domni nefavorabili turcilor .
Si regimul ala n-a insemnat un singur om , a insemnat interzicerea dreptului de a avea armata proprie ( nu uita ca in Dealul Spirii turcilor li s-au opus ..... pompierii ) , de a face politica externa si , ma ales , instalarea administratiei turcesti , cu voia rusilor .
Si a mai insemnat prezenta armatei turce ( aproape permanent ) pe teritoriul romanesc sub pretextul deselor ciocniri cu rusii ( si chiar cu austriecii ) .
Nu cred ca ti-ai inchipuit vreo clipa ca regimul fanariot a insemnat , asa cum zici , prezenta unui singur om care conducea tara ... Esti prea inteligent pentru asta .

Pe de alta parte pasalacul de la Buda nu este rezultatul opozitiei ungare ci expresia necesitatii turcilor de a isi asigura , pe drumul catre Viena , o baza operativa sigura .

Stiu! :-)
De fapt eram foarte curios, de ce replica-mi da El...
Cat despre fanarioti, nu de mult citisem o lucrare despre ei, si de "armatele" de lingusitori proiectati in gatul Tarilor Romane. Tot acolo e descris "stilul" adus de ei in ploitica romaneasca, foarte asemanatoare cu cea a politicienilor de azi (indiferent de etnie :-)).
Problema pe care o pun e urmatoarea: de ce a fost deajuns schimbarea "doar" a conducerii tarii in cazul Tarilor Romane si a necesitat prezenta permanenta in cazul regatului? Una din raspunsuri este probabil cel dat de Tine. Dar pe langa acesta mai exista si alte motive, de exemplu in regat se invecinau cele doua imperii, adica turcii, ca sa-si apere frontierele, erau obligati sa mentina o armata proprie. Interesant e, de ce nu era necesara o prezenta la fel de masiva de exemplu si in Moldova? Ca doar acolo sunt vecini cu rusii. (Tot in lucrarea respectiva am citit un lucru interesant: pana la aparitita fanariotilor portul de arma era obligatoriu. Asta, de exemplu, nu-mi aduc aminte sa fi invatat din manuale.)
Din cele de mai sus, pot sa trag o concluzie de genul: pt ca poporul din cele doua Tari Romane era mai..., concluzie care de fapt stiu ca nu e adevarata (daca era, de ce li sa interzis portul de arme?).
Am mai scris-o undeva, dar o sa ma repet: cea mai mare problema a noastra este (in legatura cu istoria), ca suntem inclinati sa acceptam doar ce ne convine, ce ne preamareste, iar cele ce nu ne convin, oclolim sale discutam. Cam atat.

Cred ca nu m-ai nteles.
Regimul fanariot nu a insemnat " doar un domnitor " strain ci , practic , integrarea administrativa a tarilor in administratia turca ( domnul fanariot era socotit mare demnitar al Imperiului Otoman ) . Tara era condusa in continuare de Divan ( din care mai mult de 80% erau boieri pamanteni ) dar nu mai avea armata iar boierii nu mai aveau voie sa aiba " palcuri " ( adica armate personale ) .Cred ca de aici vine chestia despre care ai citit , ca s-a interzis portul de arma.
AMBELE tari au fost practic ocupate de armate turcesti sub pretextul razboaielor cu rusii .
In plus , administratia intregii tari era asigurata de demnitarii care veneau de la Istambul odata cu domnitorul , de regula greci . Era de fapt o ocupatie dar acceptata mai usor de populatie cata vreme demnitarii ( ocupantii ) erau tot crestini .
Asta s-a in tamplat si pe fondul cresterii puterii rusesti ( Petru I ) si apropierii politice a principatelor de Rusia .
Turcii au vrut sa fie siguri mai ales ca ultimii domni pamanteni se aliasera impotriva lor cu austriecii ( S. Cantacuzino ) sau rusii ( D. Cantemir ) .

Nu au facut pasalac de frica unor miscari populare de esenta religioasa , nu sociala si au numit domni fanarioti care NU ERAU MUSULMANI ci tot ortodocsi , greci din Fanar . Interdictia de a ridica moschei in Tarile Romanesti s-a mentinut .

Nu inteleg la ce spui tu "Regat" si la ce "Tari Romanesti". Daca vorbesti de Tara Romaneasca si Moldova , nici una nu a fost "regat" in epoca fanariota . Si n-am inteles nici ce inseamna ".... poporul din cele doua Tari Romane era mai....." !! Mai cum ??? Poti explca , nu ma supar daca lucrurile se discuta cu buna credinta si decenta ..

Ba da, Te-am inteles, si nu, nu am presupus ca ar fi vorba de o, sau de fapt cate o persona.
Trebuie insa sa recunosc, ca informatiile mele privitoare la perioada respectiva mai lasa de dorit. Adica mai am de citit.
Prin "Regat", m-am referit la regatul Ungariei, tot acolo, cele doua imperii, adica cel Otoman si Habsburgic.
Cele trei puncte pot fi completate cu orice expresie jignitoare posibila, daca citesti mai departe, vei vedea ca oricum nu-mi reprezinta parerea, de fapt am si subliniat, adica am incercat sa subliniez, prin cele scrise in paranteza. Adica un popor al carei membrii sunt obligati sa nu poarte arme, nu poate fi o adunatura de ... (in locul punctelor trece la ce te-ai gandit mai sus). Ca de, daca ar fi, de ce li se iau armele, sau altfel spus, romanii probabil nu la cosit foloseau sabiile :-), adica turcii se temeau de posibile "rascoale" (nu e cea mai buna expesie, dar alta nu-mi vine in minte), motiv pentru care au luat masuri de precautie.
Buna credinta sper ca am, oricum voi ramane subiectiv ca nu-s obiect deci obiectiv nu pot fi, insa sper ca sunt destul de deschis, ca sa ascult parerea altora, si daca le consider mai fondate, documentate decat ale mele sa le si accept.
De altfel, cu ti-am mai scris si la cealalta postare, ziua de ieri nu a fost una buna in ale scrisului si compunerii :-) Asta e.
Ca sa trag si o concluzie, 1, mai e nevoie de lectura, din partea mea, privitoare la acea epoca, 2, e bine sa mai recitesc cele scrise inainte sa-i dau salvare.

Cati muritau pentru tara asta, asa cum este ia si chiar mai mare,si cati traiatau sa o taie......

Si americanii sunt de parere ca e mai bine fara guvernul central. In cazul lor, unde este deja federatie, ei merg un pas mai departe - secesiunea. Primul stat care a cerut secesiunea este chiar Texas, care din fiecare dolar platit pe impozit primeste doar 80 de centi pentru a-i cheltui. Cred ca Obama inca nu a raspuns petitiei, dar va trebui sa o faca, pentru ca s-au strans in jur de 100.000 de semnaturi. Minimul este de 20.000.

Pentru " io" : IDIOTULE lasa-ne ! E plina lumea de excroci ca tine.. Pe cine crezi ca prostesti. Ai auzit si tu pe la varful urechilor sii vi cu texte de 2 bani.

Mda, asa e cand iti iei informatiile doar de la televiziuni obscure. Gata daca Chuck Norris a cerut secesiunea Texasului inseamna ca se si separa nu? Gata, daca o petitie are 100.000 semnaturi se schimba istoria. Vax. N-ai inteles nimic. Poate daca ai fi citit si alte surse sau te-ai fi dus pana in Texas ai fi putut pricepe ce si cum. Pai bai fratica, Texasul are o populatie de 25 de mil. de oameni. La ceilalti tu te-ai gandit? Aia ce vor? Aia ce cred despre separare? Crezi ca totul se joaca cu o petitie? La noi daca tipa ca niste papagali Tokes si Csibi Barna se face ceva? Tipa si ei, asta e. Asa si in Texas. Cine ar fi nebunul care sa vrea texasul scos din SUA? Ce sa faca Texasul singur mai ales langa granita cu Mexic si intr-o econoie globala in care marile puteri decid totul?
Deci eu zic s-o lasi mai usor cu povestile, sa-ti mai diversifici sursele de informatii si sa privesti mai realist lucrurile. Stii vorba aia romaneasca: "cu o floare nu se face primavara"? Asa e si cu o petitie semnata de 100.000 de republicani frustrati ca a iesit iar Obama la alegeri fata de o populatie de 25 de milioane.
Daca vrei hai sa discutam pe chestii realiste nu pe basme. Ca pe mine si pe multi altii basmele nu ne intereseaza. Cat despre Transilvania si daca intr-o zi ar fi sa fie din nou independenta, ne-am dori-o in cadul UE bineinteles. Preferam de 1000 de ori suveranitatea Bruxellului decat a Bucurestiului hot si corupt.

Gaseste raspunsurile pe care le cauti prin linkurile de mai jos.

http://www.huffingtonpost.com/2012/11/13/texas-secession-petition-qualif...

http://dailycaller.com/2012/11/13/secession-yall-why-texas-can-pull-it-o...

Si mai sunt muuuulte stiri. Mai cautati.

Novac,
Asa-i ca tu nu realizezi cat de penibil esti? In afara de Stefan si Arpad care-ti tin isonul toata lumea e in dezacord cu tine. Uita-te si tu cate voturi negative strangi. Ce de aia sunt puse butoanele alea acolo. Tu chiar crezi ca iti mai crede cineva ineptiile ca sa nu spun minciunile cum ti-a mai zis cineva? Daca vrei sa porti o discutie cu noi vin-o cu niste argumente cat de cat plauzibile ca in Ardeal nu merge asa usor cu minciuni, mistificari si propaganda. Noi ii cunoastem pe unguri mai bine decat tine. Ii avem colegi de serviciu, vecini, unii sunt casatoriti cu romani sau romance si stim ca nu sunt deloc bau-bau-ul din mintea ta. Sunt oameni normali, linistiti, asezati la casa lor, harnici si cinstiti. Mai au si ei exceptiile lor cum e Csibi Barna, dar lasa ca nici cu romanii nu mi-e rusine la exceptii negative. Tu esti cel mai bun exemplu. Te poti lua de mana cu Csibi Barna si sa mergeti la un ospiciu pentru tratat fanatismul si radicalismul.

Iarasi a aparut zevzecul asta de Ovi pe forum. Ovi draga, te-am mai bestelit de vre-o 2 ori, iar ai scapat " ca Joiana in trifoi". Nu poti tu sa-ti susti un punct de vedere decat daca esti radical si jignesti. Te urmaresc demult pe forumuri, esti rigid si deci extremist. Cand nu esti de acord cu argumentele decente ale celuilalt preferi sa-l jignesti. Functionezi dupa modelul " on-off". Daca mai continui tot asa, o sa te discreditezi si mai tare..Novac, vrea sa atraga atentia asupra extremistilor unguri ( ei sunt o realitate, exista si la noi) si nu sa demonizeze intreaga etnie. Pericolul vine din partea acelor frustrati revansarzi, care inca exista in Europa, mai ales in spatiul maghiaro-austriaco-german de dupa primul si al 2 lea razboi mondial. Pe unul din ei il cunosti: avea o mustacioara si se numea Hitler..Asa a inceput si el plin de frustrari...Pana la un punct iti inteleg frustrarile, si eu sunt ardelean, dar te intreb?: Daca vin alti factori politici si se rezolva echitatea distribuirii fondurilor si un alt grad de autonomie financiara si culturala a diferitelor regiuni din Romania, atunci te intreb tot asa lipsit de respect fata de fratii nostri de limba si cultura o sa fi?

Orice vot negativ mă bucură, înseamnă un nou ungur frustrat. Sunt convins că îi cunoști pe unguri bine, trebuie doar să te uiți în oglindă și vezi unul în fața ta. Asta-i varianta bună. Presupunând prin absurd că ești român, ar trebui înființat un ospiciu pentru fraieri. Și oricare variantă ar fi adevărată, ești un râtan analfabet. Cum poți să scrii "vin-o" cu liniuță ???

No bine ma fratilor.
Hai sa ne luam dupa unguri si dupa ilustrul Gherman.
Deci FE-DE-RA-LI-ZA-RE.
Ati facut un calcul sau o analiza anticipativa a rezultatului federalizarii Romaniei?
Va duce mintea unde s-ar putea ajunge?
Precis ca nu.
Ei bine,singurii care au facut analiza si scenariul federalizarii sunt ungurii.
Asta si doresc si de asta se si lupta si profita de toate breele democratiei din Romania.
Ei bine,faceti numai federalizarea Romaniei si va garantez ca in secunda urmatoare o sa intrati in Harghita si Covasna cu pasaport(ma refer la romani) si romanii care mai sunt inca in aceste judete isi vor schimba numele in nume unguresti ca ungurilor nu le plac cum suna cele romanestiExemplu bun e cel al romanilor din Ungaria care nu mai vorbesc romaneste si nu au nici scoli si nici facultati si sunt complect marginalizati.Federalizarea e numai un pas spre desfintarea Romaniei si obidirea a tot ce e romanesc.Romanii vor ajunge iarasi ca inainte de 1848 sa fie discriminati in propria tara.D-le Gherman,chiar daca intentiele tale sunt bune si in conformitate cu democratia,te rog tine cont si de rafinamentul si perversitatea ungureasca.Budapesta doreste asa ziasa "ungarie mare" si asta se poate realiza doar prin vorbe sublime si frumoase care apoi nu vor fi respectate.Ungaria a driblat mereu istoria si acum sa le para bine ca au cat de cat un stat in mijlocul Europei caci practic nici in Panonia nu ar avea voie sa locuiasca.Si-au batut joc si is mai bat joc de toate popoarele vecine si ura lor fat de romani e proverbiala.Si eu sunt pentru federalizare dar nu cu orice pret si acum chiar ca nu e momentul.Dar pana atunci...ungurii sa invete sa-i respecte pe romani si sa inteleaga ca numai inpreuna pot trai daca vor,daca nu...calea le e deschisa si pot oriunde in lumea asta sa mearga.Au facut destul rau romanilor.

Esti dus cu pluta boule,atait ai inteles din articol,dute si ascundete vita. Sau mutate tu in Bucuresti

esti cam naiv ursule.De aia ai ramas fara coada.Ungurii solicita si reclama mereu denaturand situatia reala din Romania si facilitatzile care le au.Ei vor autonomie,vor federalizare dar nu garanteaza nimic.Telul lor e sa rupa Romania ca apoi sa poat sa spuna "pa" noi mergem cu pamant cu tot la fratii nostrii unguri. Asta e scopul.Apoi daca ai semnat si ai fost de-acord,mai da inapoi.Ungaria nu a semnat nici astazi un act de pace cu Romania dupa al doilea razboi mondial.Minoritatea ungureasca de la noi are cele mai mari facilitati care le poate avea o minoritate in lume.Autonomia si federalizarea sunt doar chei si puncte de reper pentru a ne putea distruge.Eu nuam incredere in unguri si istoria confirma acest lucru.Daca nu vor sa fie pace si ne ameninta mereu...ok vor primii ceea ce merita.

Novac,

Te urmaresc de ceva vreme pe acest site si vreau sa te intreb asa: cat de nesimtit si mincinos tre sa fii ca sa ajungi asa ca tine? I-ai dezinformat pe toti. Ai publicat tu cifre, ai facut calcule si tot ii dai sus si tare ca de ce tipam noi ardelenii ca dam mai multi bani la buget. MINTI, inseli si manipulezi. Asta esti tu.

Ia uite aici grafic oficial, pentru tine si pentru restul lumii:
http://www.gandul.info/financiar/topul-romanilor-de-la-care-statul-incas...

Clasamentul e asa:

1. Bucuresti
2. Ilfov
3. Cluj
4. Timis
5. Sibiu
6. Brasov
7. Prahova
8. Mures
9. Arad

Scoate Bucuresti si Ilfov de-acolo ca ti-a explicat Clujeanul intr-un post cum e cu sediile centrale a tuturor companiilor mari si multibationale si cu ce ramai? In afara de Prahova, primele 6 judete sunt din Transilvania. Asta e ADEVARUL mincinos valah sau moldovean balcanic ce esti tu. Nu scornelile si iminciunile tale.

Si mai uita-te acolo si vezi ca asa sarace cum le crezi tu, Harghita si Covasna sunt pe locurile 10 si 11 ca si contributii la buget. Pe locurile 10 si 11 din 42 mincinosule. Mult in fata Iasului, Constantei, Doljului si orice alt judet valah sau moldovean mai vrei tu.

Deci nu mai minti. Daca vrei sa vorbesti cu noi ardelenii spune adevarul altfel nu dam nici mucii pe vorbele tale mincinosule.

Teichit izi. Pe site-ul de statistica econtext.ro gasesti toate datele de care am scris. Scrisesem asta si in mesajele respective, dar se pare ca esti putin analfabet. Calculele fa-le tu, sau roaga un prieten care stie cifre.

Eu știam că ungurii sunt mai reduși puțin, dar tu chiar îi faci de râs !

http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/romania-de-vanzare-vezi-care-sun...

Si daca vorbesti de raportul dintre taxele platite si banii primiti inapoi, dragile tale de judete Covasna si Harghita primesc mai mult decat Braila, Galati, Arges sau Dolj.

http://www.gandul.info/financiar/exclusiv-gandul-harta-banilor-din-roman...

Si asta tine doar de taxele platite de noi, TVA si contributii. Daca pui contributiile marilor contributori, ale corporatiilor care investesc intra si extracarpatic, ajungi la ce citiși mata de când mă urmărești. În continuare, poți să-l urmărești pe mama tău. Sictir !

Diferentele intre Ardeal si Regat, in prezent, sunt ,in principal, de natura culturala si sociala si ,nu neaparat, de natura economica. Desi, intre noi fie vorba, se cam observa linia carpatilor pe harta din gandul. Daca ar fi separate, diferentele ar deveni colosale, pentru ca in sud este regula "cine imparte parte /si face".
Fluxul imigrational este ,de asemenea, in favoarea Ardealului daca excludem Bucurestiul.

Woow ce articol si analiza superba au publicat pe RL. Ia cititi aici si minunati-va alde Novac, Andrei si Arpi.
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/nu-va-bateti-joc-de-ardeal-...

Numai sa nu va ia cu fiori reci pe sina spinarii. Se pare ca multi altii inteleg ce se petrece cu Transilvania.

D-le Gherman, eu in locul dvs. as ceda locul de editorial de Sambata 1 Decembrie (ziua nationala) acelui articol din RL. Pe bune! O spune mai bine ca oricine.

Andrei,
Ma uit la comentariile articolului indicat de tine pe site-ul RL si nu-mi vine sa cred ce majoritate covarsitoare e acolo in favoare autonomiei si independentei. Dar oameni educati, cunoscatori, care povestesc chestii istorice, implicatii, analize, etc. Oare oamenii aia de ce nu posteaza si aici ca e clar ca majoritatea sunt ardeleni?

Pentru ca in afara de voi, postacii de serviciu, nimeni nu prea cunoaste fituica asta. Simplu.

Înainte să ne dai bibliografie, ar fi bine să o parcurgi tu. Omul vorbește du unitate națională, iar asemenea termen este interzis în foaia chelbosului, așa că nu se poate cita. Hai să trăiești, La Mulți Ani !

Pai la noi liberatatea de exprimare e cu pumnul in gura ca pe vremea inchizitiei si a nazismului. Daca ii zici romanului balcanic intoxicat de propaganda ceausista si vadimista de federalizare sau autonomie imediat i se umfla ochii in cap. El altceva nu site. Reactioneaza pur hormonal. Il conduc doar peptidele secretate de diverse glande. Degeaba le-a dat Natura/Dumnezeu creier ca ei nu stiu sa-l foloseasca ca sa gandeasca si singuri nu cu ce le-au turnat altii in cap.
Eu unu le-as sugera celor de la partidul lui Tokes sa dea in judecata primaria pentru demontarea banerului si sa spere sa piarda procesul in Romania. Ca asa se vor putea duce pana la CEDO pe ideea libertatii de exprimare si daca romanii nu invata ce e aia libertate de exprimare "the easy way" o pot invata "the hard way". Ca vad ca cei mai multi nu fac diferenta intre a DISCUTA despre federalizare si FEDERALIZARE efectiva. Sunt doua natiuni cu totul separate. Una e sa discuti despre facut amor si alta e sa faci amor ca sa zic asa. Poate pricep si cei cu mintile mai rudimentare.

Daca tot militati asa de mult pentru libertatea de exprimare, de ce nu acceptati si comentariile celor care va contesta? De ce pe orice contestatar, trebuie sa-l plasati in afara Arcului Carpatic? De ce notiunea de patriotism romanesc e asociata uneia de propaganda comunista? De ce ar fi patriotismul romanesc asa desuet? De ce al altora e legitim si al nostru nu? De ce se pot manifesta altii ca o natiune, iar noi nu?

Stefan: problema apare atunci când unii din afara arcului carpatic,cum esti tu (din Bacau), se dau mari specialişti în relaţiile românilor din Ardeal cu ungurii din Ardeal şi de fapt încearcă doar să întărâte ce se mai poate pe-aici. dacă aţi fi foarte oneşti, ati semna cu numele adevarat sau măcar n-ati ascunde faptul că n-aveţi nici o legatură cu Ardealul. inclusiv tu.
şi apropo, vezi că aşa zisul Arpad e bucurestean sadea

No linisteste-te, ca faci spume. Se pare c-ai scapat iarasi la zaibar.
Stefan, manasturean, ardelean avand radacini comune cu Horea, mai merg in pelerinaje aproape de Valea Barcaului( vezi ca Barcaul nu-i tot una cu Bacaul!!!), la Bobota, locul de nastere a Seniorului, Corneliu Coposu.
Altfel spus, manipulezi mintind cu nerusinare domnule “onestitate”!
Eu am o atitudine normala, romaneasca, tot asa cum un ungur trebuie sa aiba una ungureasaca. Acest lucru trebuie sa ne uneasca nu sa ne desparta. Detest la fel de mult un tradator ungur ca si pe unul roman. Eu nu incit, din contra vreau sa ne cladim impreuna un viitor pentru copiii nostri, sa nu ajungem o noua Bosnie.
Uniunea Europeana, prin inlaturarea granitelor culturale si economice si prin deschiderea celor politice ne-a creat un cadru in care putem sa interactionam cu adevarat, respectandu-ne unii altora valorile nationale.
P.S. Iti dedic si tie poezia de mai jos scrisa de marele Ardelean, Cosbuc. Acesta din pacate s-a prapadit cu cateva luni inainte de Marea Unire. Poate, poate se mai prinde ceva de tine.

Stefan: articolul e despre libertate nu despre Bosnia sau ce gărgăuni îţi mai trec ţie prin cap. Tu faci apel la respectarea opiniilor şi eşti în acelaşi timp eşti şi postac de partid. şi mai uşor cu Horea şi cu Mănăşturul - ştiu ce zic. faci apel la bun-simţ promovând naţionalisme şi cu asta gata, ai impresia că te poţi bate cu pumnii în piepţii de aramă. Cât despre Coşbuc, vezi că era chiar filogerman, o chestie care se împacă mai puţin cu ceea ce încerci să induci. în plus, nimeni normal la cap nu-şi doreşte separarea, ci o distribuţie mai onestă a românităţii/identităţii. dar gata, că te-am obosit destul - mi se pare că pescuis ştiuci

Naivule! Pentru că altfel nu le mai dă Soros peșcheșul de zi cu zi. Ciubucul, carevasăzică.

Intrebam si eu... :-)
Ma dispera ca abia am inceput sa construim un nou viitor impreuna cu ungurii.
UE, asa pe duca cum e, ne-a ajutat sa ne respectam unii altora principiile fara a ne simti lezati. Ne putem simti confortabil atat la Budapesta cat si la Bucuresti.
Acum vin astia lui Kover si strica tot...

Stefan: ce construieşti tu cu ungurii la Bacau? de ce nu poţi fi cinstit si să incepi asa?: eu, Stefan, din Bacau, cred că problema stă aşa şi aşa. În acel moment da, ai fi de luat în seama şi ar fi un punct de vedere valid. nu cu şmecherii că vezi Doamne, esti un ardelean dezamăgit etc. păstrează analizele pentru sedintele de partid. vrei să-ţi spun si la ce ora ai următoarea sedinţă.
pînă cind vei învăţa cîte ceva despre Ardeal şi nu din cărţi, hai pa

Chiar de ar fi din Bacău, Ștefan este mai român ca tine, din Zau de Câmpie. Ca atare are mai mare drept să scrie despre Ardeal decât unu' care s-a băgat simbriaș la grof.

Și dacă le spui ungurilor ca Ovi despre statul național al românilor, le crește colesterolul din puținul sânge pe care îl au în alcoolul care le curge prin vene. Sictir (cum se zice de la Mohacs încoace).

Just articol! Ca atâția alți ardeleni, sunt un adept al regionalizării, aș spune chiar al federalizării, în anumite condiții. De aceea, cred că ar fi o miză pentru Transilvania Reporter și Citynews să lanseze o rubrică săptămânală de dezbateri săptămânale pe acest subiect cu editoriale, comentarii, sinteze, polemici, studii, articole vechi etc. despre regionalizare și federalizare. Cred că ar fi destui universitari, scriitori, jurnaliști și politicieni dispuși să scrie pe această problematică. În urmă cu ceva ani a fi de stânga era considerată un fel de boală mintală, cum spune Ernu, dar în ultimul timp s-a mai schimbat situația. La fel începe să se întâmple și cu regionalizarea și federalizarea, o să își piardă statutul tabu de acum câțiva ani.

Exact. Nu putem vorbi despre federalizare. De ce? De aia, ca nu vrem noi, românii. Sunt subiecte care nu se pot discuta, adică sunt indiscutabile. Unul dintre ele este art. 1 al Constituției. Noi, românii, am votat la referendum o constituție cu un art. 152, care zice că articolul 1 nu se discută, ci se respectă, chiar dacă sunt 6 oameni în Ardeal pe care asta îi frustrează (Gherman, Aluaș, Tokes și ceva postaci de pe aici).

Constitutia este batut in cuie? Nu stiam! Am crezut ca se poate schimba. Mai ales ca este depasita.
In ceea ce priveste Ardealul este firesc sa decide cei care locuiesc in Ardeal si nu cei care au citit despre ea dintr-o carte de istorie scrisa de politicieni!

Nu Iulia , de decis trebuie sa decida TOTI cetatenii tarii careia ii apartine Ardealul , nu doar ardelenii .
Asa este jocul asta , nu se poate scimba , daca respectam regulile .
Daca nu le respectam , jocul devine periculos si nimeni nu vrea asta ..... sper .

Nici eu nu cred ca nu se poate modifica Constitutia , desi ea asa prevede .
Articolul ala a fost extrem de discutat inca de la adoptare . A cui o fi fost mintea .... ( in afara de Iorgovan ) nu stiu , dar multa n-a avut .

Salutare!
Am constatat cu surprindere ca i-am lipsit D-lui. Gherman!
Noo! Imi pare rau ca n-am mai dat de ceva timp pe-aci. Am fost asa de ocupat cu pregatirile de Ziua Nationala! Sunt convins ca si dansu’ a fost la fel.
Fiecare se pregateste cum poate, unii isi pregatesc cu sfintenie costumele nationale si drapelele tricolore, altii, printre doua editoriale… mai lipesc cate-un afis prin Floresti. Da nu-i bai, bani sa iasa.
Va urez anticipat “La Multi Ani!” cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Sper sa ne vedem cu totii sambata la Alba, sa ne bucuram impreuna!

Lasă omul în pace, că de 1 decembrie face grevă japoneză, ca să își aducă aminte de Asia natală.

Fii mai precis : de India natala .

@ arpi !!!!. ma venitura din smoldova , tu stii cine este dl.Gherman ??. f.m.m. de sirma.

Nicusor tata, stim cine-i 'telctualul Sabin Gherman:
--> confunda Bacaul cu Barcaul
--> spune despre Manastirea Agapia ca se afla in... Bucovina
Dupa ce spui o tampenie precum cea cu Manastirea Agapia, este decent sa o lasi mai moale!

Știu eu! Domnul Gherman este un ardelean, urmaș al unei familii nobiliare de rromi din Zaul de Câmpie.

.....)))))

Pazea fratilor ! pazea ! viin unguri ! au sosit alegerile in Romania au sosit si unguri ! Vor sfartecarea tari ! Vor duce Transilvania in Groelanda ! Vor veni Grofi si Conti si ne vor pune in jug ! atentiune pazea ..VIIN UNGURI ,ardeti holdele ,otraviti fantanile,si inchideti hotarele ! -))..STUPID PEOPLE ! Daca nu ar fii pericolul ungar ,.(.adica unguri vecinul si ALIATUL nostru in UE si NATO ) nu cred ca ar fii problema discutarea unei autonomi economico -financiara sau federalizarea. eu cred ca 60 % nici nu inteleg bine ,,,,,cu ce se manca acest subiect ,..dar ei se lupta ! cu cine ? cu unguri fireste !-))

Mey HG , cateodata prostul spune lucruri adevarate fara sa vrea.
Uite , ai pus degetul pe rana ; " Daca nu ar fii pericolul ungar ,.(.adica unguri vecinul si ALIATUL nostru in UE si NATO ) nu cred ca ar fii problema discutarea unei autonomi " .
Da ,mey , ai dreptate , asa este.
Si asta se datoreaza modului in care s-au purtat ungurii cu romanii in secolele 18 - 20 .
Asta-i tot.

Pana ne trece , ramane cum spuneam , adica TRANSILVANIA FACE PARTE DIN ROMANIA SI ASA RAMANE !!!

Si ca sa vezi ce vor aia de'i pupi tu in fund :

" Zsolt Attila Borbély :
De când mi-am format convingerile politice, cam prin 1983, credo-ul meu
poate fi rezumat în două cuvinte: reintegrare maghiară. Cu alte cuvinte fuziunea culturală,
economică - si pe măsura posibilităţilor - politică a comunităţii naţionale maghiare fragmentate prin Tratatul de la Trianon, formarea acestei comunităţi într-o comunitate de voinţă si destin comun.
Pentru atingerea acestui scop, independenţa politică cât mai mare a maghiarilor din Transilvania
este indispensabilă, care, în condiţiile geostrategice actuale, poate fi închipuită în cadrul unei
autonomii pe mai multe niveluri. Un alt aspect este unificarea naţională peste frontiere, bazele
juridice ale acestei idei fiind create în 2010 de al doilea guvern Orbán prin extinderea dreptului la
cetăţenia maghiară. Politicienii maghiari au obligaţia morală si politică de a întări forţele
centrifugale în rândul comunităţilor din Bazinul Carpatic, si de a face tot ce le este în putință în
vederea independenţei faţă de statele străine, ostile."

Macar asta nu se ascunde , zice verde in fata , e barbat ..

bravo domnule!
aici e problema!multi acolo nu pot lasa cartea de istorie si sa ia registrul contabil.
de ce?eu cred ca setarile in caputzul lor sint atit de legate de patrie,partid si popor ca uita sa socoteasca.
ei nu shi dau seama ca profesorul lor,regatul,tocmai de aceea bate moneda pe limba si trecut comun,strainii vor sa i subjuge si alte asemenea.unde i mai bine ca in romanica?

faceti ceva cu stupidul si prostia la romani ,o doamne ; cind s-a impartit mintea, rominului i-ai dat doar rezesu !

Stii vorba : cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia ......

Stai linistit / a , romanii nu sunt nici mai prosti nici mai destepti ca alte natii.
Nu-ti framanta mintzisoara cu problema asta , lasa neuronul sa se odihneasca .

Ghermane,
Ai sters degeaba comentariul, am dovada ca mi-ai spart adresa de IP. Nu te las sa scapi.

na las ma arpi, fa niste pap si lipeste-o la loc. cum sa-ti sparga adresa de ip !?! bine ca nu ti-o spart mac-u . macar mac-u e cnp-u placii tale de retea.

Dan: lasă-l Dane, că săracu' e un bucureştean care se dădea ardelean şi semneză cu "Arpad" ş-acuma-i tare trist că i-am descoperit ferentariul natal. îi face de cacao şi pe bucureştenii oneşti

Dan: lasă-l Dane, omul e bucureştean, şi-a luat porecla Arpad ca să dea impresia că e din Ardeal ş-acuma turbă de ciudă că i-am aflat ferentariu' natal.

Arpi draga, de ce nu-ti iei bulinutele? Vezi ca imbraci din nou camasa apretata cu manecile la spate! De ce nu-l asculti pe nenea doctoru'?

"Arpad": de hărţuire ai auzit? da' de ameninţare? de decenţă nu pomenesc, că pentru aia nu s-a inventat cod penal

Ar trebuii un proiect prin care sa cererm declararea numitului Laszlo Tokes persoana NON GRATA pentru Romania. Acest individ ne reprezinta statul la curtea europei pe banii romanilor, ca apoi sa decalare ca ziua de 1 Decembrie este zi de doliu pentu ungaria, iar acum sa suntina proiecte de separatism economic si social. Sunt doar 166 de km pana in vama Bors, cui nu-i place sa plece, nu suntem obligati sa suportam acesti indivizi care vor sa faca legea in tara asta, ar cei care sustin o federalizare economica, va spun sa nu mai fiti niste cobai de moll, sunt si oameni care muncesc in sud sunt si saraci in nord, EXISTA DOAR O ROMANIE SFANTA SI O BASARABIA UNITA, doar impreuna cu acei oameni care isi doresc asa mult UNIREA si care sunt niste exemple de patriotism putem sa fim o natiune demna de numele pe care il poarta. AMIN!

Bai Mot-ule. Esti tu mot cum sunt eu australian. Iesi bai frate din pestera. Pune mana si citeste. Lasa deoparte toate reactiile astea instinctuale specifice regnului animal si pune-ti la efort un pic creierul, ratiunea. Si mai ales nu te mai lasa prada tuturor minciunilor cu care ti-a umplut capul Vadim, cu pericolul unguresc, cu Romania sfanta si alte prostii. Asa sfanta e Romania asta ca e plina de hoti mafioti (a se citit politicieni) prostituate (sau ***EDITAT*** daca e mai pe intelesul tau) si calugari homosexuali. Deci mai scuteste-ma cu sfintenia.
Cat despre federalizare uita-te la americani sau germani. Si SUA si Germania sunt federatii. O duc rau? Please vreun stat sau vreun land din statele alea? Tu habar nu ai ce e ai federalizare, ce presupune dar esti din start impotriva, ii dai sus si tare cu tot felul de idei stupide. Si repede si tu ca alti neandertali cu pumnul in gura. Daca nu ne place ce spune unu' sa-i punem pumnul in gura. Asta e mentalitatea voastra. Inchizitie si nazism. Aia mai erau cu pumnul in gura.

... " Lasa deoparte toate reactiile astea instinctuale specifice regnului animal " ...
.....................................................................................
Da' tu ce fel de reactii ai , draguta ? Specifice regnului vegetal ??? Hi,hi,hi ,... da' multa minte ai , Ovi draghe !!!
Dupa cum i te adresezi bietului om si cum gandesti , sigur nu esti australian ci australopitec .

.... " Asa sfanta e Romania asta ca e plina de hoti mafioti (a se citit politicieni) prostituate (sau ***EDITAT*** daca e mai pe intelesul tau) si calugari homosexuali " ...
...........................................................................................................................

Pai e plina ca doar Blejnar , Boc , Rus , Muresan , Apostu si toti ailalti in Romania stau .
De popi homosexuali , da , sunt , intreaba-l si pe Papa , stie destui ( la ei sunt si pederasti ) .

P.S. Atentie cand vorbesti de Inchizitie sau nazism . Te aud statele alea dezvoltate si civilizate din Europa si cel putin trei ar sari in sus ca le critici ca ele au inventat poznele astea .

Numai un om fara valoare morala poate sa-si croiasca niste principii bazate pe nevoi primare. O constiinta adera la principii si cand acestea dor.
Legat de sfintenie, da, pentru noi acesta tara e sfanta. De ce? Pentru cineva care confunda forma cu continutul, adica pe niste bieti calugari homosexuali cu Ortodoxismul, e mai greu de inteles ca un context politico-economic nu poate justifica sacrificarea principiilor supreme.
Poate totusi Cosbuc te va face sa intelegi (nu cauta, nu-i nici vinitura, nu l-a prins nici pe Vadim, nici propaganda comunista):

"Patria ne e pământul
Celor ce suntem în viaţă,
Cei ce ne iubim frăţeşte,
Ne dăm mâna româneşte;
Numai noi cu-acelaşi nume,
Numai noi români pe lume,
Toţi cu-aceeaşi soartă dată,
Suspinând cu toţi odată
Şi-având toţi o bucurie;
Asta-i patria română
Şi ea sfântă să ne fie.
Patria ne-o fi pământul
Unde ne-or trăi nepoţii
Şi-ntr-o mândră Românie
De-o vrea cerul, în vecie,
S-or lupta să ne păzească
Limba, legea românească,
Şi vor face tot mai mare,
Tot ce românismul are:
Asta-i patria cea dragă
Şi-i dăm patriei române
Inima şi viaţa-ntreagă."

Felicitari Stefan. Multumesc pentru frumoasa poezie romaneasca a lui Cosbuc, poetul nostru ardelean. Te felicit si pentru modul tau elegant de a replica, te felicit pentru elocinta ta. Ai fi un bun avocat al cauzei romanilor. Tu nu iti susti punctul de vedere prin ura fata de o categorie de populatie, asa cum o fac ei. Ma deranjeaza derapajele lor si etichetele pe care le pun tuturor celor care nu sunt de acord cu ei. Inclusiv ale dlui Gherman. Am crescut in Ardeal, intre romani si unguri. Majoritatea lor sunt oameni la locul lor. Am calatorit insa prin Europa si am stat de vorba cu multi oameni. Europa, la suprafata pare frumoasa si toleranta. Din pacate, exista inca ascunsa, in subterane, o Europa a intolerantei, o relicva a celor 2 razboaie mondiale, o Europa a frustratilor si sovinilor, care inca imparte oamenii in categorii, care inca mai crede in superioritatea ca rasa,o Europa care inca pune etichete pe piept precum steaua lui David ( mitic, sudist, soldovean, bozgor, etc) asa cum o facea Hitler si acolitii sai. Constat cu tristete ca Dl Gherman si acolitii lui, folosesc fara lipsa de respect aceste etichete ori de cate ori sunt depasiti logic si istoric. Cand nu mai are replica, Gherman, Ovi, Adi, Ana jignesc, devin intoleranti si pun etichete. De aceea da-ti voie sa ma indoiesc de bunele lor intentii.Mi se par puerili, daca nu ar fi asa de intoleranti si sovinii. Din pacate, noi transilvanenii, inca nu ne cunoastem istoria si nu ne-o asumam. Exista inca lucruri " tabu" intre romani si unguri legat de istoria lor comuna, care nu sunt inca discutate cu cartile pe masa. Ar trebui sa le cunoastem in aevarul lor gol golut si sa ni le asumam. De exemplu, am auzit marturiile taranilor romani din Ip si Treznea despre atrocitatile gruparilor paramilitare si ale soldatilor unguri asupra satenilor de acolo. Nici pana azi nu am auzit pe cineva din partea comunitatii unguresti sa-si asume aceste atrocitati daca sunt asa de superiori. Abuzuri au fost si de cealalta parte. Romanii nu au uitat aceea barbarie. Apoi, cred eu ca putem vorbi de viitor comun sau de federalizare dupa cum vor unii.

Iti multumesc, dar sunt prea magulitoare cuvintele tale. Nu le merit. Avem si noi romani cu o inalta tinuta morala si intelectuala, care ar putea sa le dea o replica pe masura, dar acestia nu-si pierd vremea cu fituica aceasta. In mod normal nu mi-as pierde-o nici eu daca n-as fi gasit aici printre acesti manipulatori, comentariile unor semeni de-ai nostri, confuzi, victime ale manipularii. De aceea m-am hotarat sa dau si eu o mana de ajutor putinilor patrioti (ca si tine) care incearca sa le tina piept detractorilor. Desi imi cunosc putinatatea limitelor intelectuale, mi-am zis ca daca reusesc sa salvez un singur suflet de roman ardelean, fara a-l duce in patima sovinismului, misiunea va fi indeplinita, meritand tot timpul petrecut aici. Si chiar nu-mi face nici o placere sa le citesc articolele si comentariile!

Principiul"Cui nu-i convine sa plece" functioneaza si acum si e resprectat.... uita-te cati romani sunt in spania si iltaia.
Totusi eu nu consider ca e un principu prea bun si ma gandesc ca ar trebui sa schimbam ceva ca nu imi convine sa stau in mocirla asta doar pentru ca asa e Romania (daca nu imi convine sa plec).
Poate daca ne-am lipsi putin de parerea ipocritilor ca dumneata(care ii trimit pe unguri in ungaria daca nu le convine romanismul dar plang cand basarabenii sunt trmisi in romania sau rusificati) am putea totusi sa schimbam ceva.

PS. te rog sa incerci sa lasi mentalitatea secolului 19 acasa. Romania nu e SFANTA nici cu litere mari nici cu litere mici. E o tara adica o oraganizatie.

Federalizare pe regiuni redesenate n-o sa vedeti aici niciodata. Ce vrem noi aici ? Un cor cetatenesc cu identitate regionala si pe principii, valori culturale si ambitii pe cere noi le interpretam ca fiindune particulare noua Ardelenilor ? Nu-i deajuns. Se comfunda Ambitia Maghiarilor din Transilvania, de a avea acealasi plan, numa ca ei il vor numai pentru ei in Secuime, motivul pentru care il vor, e cat se poate de ridicol, Is niste Maghiari care or fost manipulati pe criterii etnice, sa creeze acolo o voce care confera relevanta si identitate politica in contextul guvernului, pentru cativa sarlatani cu accent Maghiar, care umbla sa puna drojdie in cac-atul mandriei istorice deja bine dospit in regiune. Noi vrem un Ardeal pe care deja il avem, Si care e tot asa de plin de nenorociti cum e restul tarii. Lipsa asta de organizare si volumul sufocant de nedreptati si mechanisme legislative compuse special sa distruga nivelul de trai in Romania, in detrimentul baietilor destepti si a baronilor, ne lasa cu impresia ca daca am fierbe-o intro oala mai mica, poate n-ar mai da pe dinafara. Cine vorbeste de federalizare se preface ca n-o auzit de federal income tax, la Americani. Nu contest faptul ca Ardealul e tras in jos de Bucuresti, dar asta se datoreaza sistemului politic, extraordinar de corupt si imoral, compus de copii copiilor oamenilor de nimic, care au fost trasi acolo de Ceausescu si l-i sa pus o mapa in mana cand inca ei aveu balagar intre degetele de la picioare si praz in buzunar. Neam de neamul lor au fost profitori si oportunisti, dispusi sa isi vanda integritatea si sa paraziteze autoritar peste ciurda care le-a fost data in administratie de sistemul care i-a pus in valoare. Acuma dupa 89, daca nu mai au putere, cauta pozitii in administratie sa ramana relevanti si sa ramana parte din clasa privilegiata. Oamneii care ar trebui sa fie de o moralitate de neclintit sunt insusi aia care vand orice aspect care poate fi vandut prin formularea si aprobarea de legi. Iar noi astia, majoritatea tineri, care vrem sa avem o tara functionala, nu putem aborda problema pe cale democratica pentru ca ei au fost prolifici in a-si asigura fundatia care sa-i mentina in functiile de cheltuitori ai banului public. Cu o majoritate de peste 60% din electorat care traieste explusiv din banii de la Bucuresti, si care nu si-ar risca painea sa reorganizieze lucrurile pe principii mertiocratice, pentru ca stiu clar ca sunt recompensati cu mult peste merit. Indrumarea mea este sa nu te lasi lovit de soarta si sa fi ferm in fata tarii tale care iti spune ca u esti generatia care trebuie sa pice de fraiei si sa lucreze fara sa aiba pensie dar sa o dea la astia care sunt in pensie azi, sa tii in spate toti decreteii ca si cum tu esti de vina ca a fost comunism aici, taie, fura, spanzura, si cel mai important fa evaziune fiscala pana nu mai ai unde sa ascunzi banii. Vrei separatism ? Esti separat ! Fiecare sa fie tara lui proprie si personala. Per aspera ad astra !

Ba da dle, este voie, in America se vorbeste despre asta, chiar si in Rusia, China sau...Ungaria. Problema e ca la noi (la dvs. mai exact) se vorbeste despre federalismul pe criterii etnice, ca in Kosovo, va doresc o zi placuta!

Unde vezti tu ca a scris dl. Gherman federalizare pe criterii etnice?

vreau sa prind ziua, cand romanii, ungurii, sasii svabii rusinii rutenii zipzeri (cat au mai ramas) lipoveni banateni, olteni, moldoveni, etc se pun la o masa mare rotunda si pun tzare la cale , ca sa ajungem si noi acolo unde ne e locul in europa. un lucru e cert se va intampla in decembrie.... poate nu anul asta.... dar se va intampla cu siguranta... numa ' bine domule Gherman, si cat mai multe povesti transilva' nene

Ghermane, iti faci iluzii ca m-am incurcat, acesta va fi comentariul , cap de coloana,la fiecare editorial ori articol pe care-l vei publica. Cat platesc sefii tai de la Budapesta ziarului, ca sa te accepte sa scrii?!
Taranoi renegat!

Arpad: dacă eşti aşa curajos, de ce nu vii până la redacţie să-mi spui ce-ai de spus? îţi iei şalvarii, bilet la microbuz şi-n zece ore eşti aici. îţi dau şi-un bon de masă, că-i cale lungă

Nu credeam cà o persoanà cu nume - DOAR NUME - romànesc poate sà fie mai periculos decàt orice alt maghiar nostalgic , ràuvoitor . Mai auzisem càte ceva despre ,, performantele ,, voastre - ale lupilor travestiti in oi - dar nu và dàdeam atentie ... Mie milà de persoane ca voi ... tràiti doar in urà , stres si negativitate . Mà consolez cu convingerea cà ,, nu mor càinii cànd vor ... piticii,, . Puneti-và bani de oprte din cei cu care sunteti plàtiti de soroseni , asa và veti putea ingriji , negativitatea nu aduce nimic constructiv.

scuze ... mi-e

Da palinca sa nu-i dai, ca ramane p-aici...

Trebuie un referendum pe tema autonomiei Transilvaniei (NU PE CRITERII ETNICE), sa transam odata aceasta problema si sa vedem ce zice majoritatea populatiei. S-ar putea ca Bucurestiul sa aiba surprize. Eu nu propun federalizare pur si simplu, propun REFERENDUM! Sa fim cinstiti cu noi: noi aici in Transilvania, impreuna cu sasii, maghiarii, ***EDITAT***ii si alte etnii am pastrat buna imagine a Ardealului, si am castigat impreuna. Din sud ce ne-a venit: ***EDITAT***, rusine, inflatie, saracie, manele, politica damboviteaza. Hai fratilor sa facem Ardealul asta asa cum ne place, sa fim mandri si independenti, fara sa plecam capul catre Bucuresti, Budapesta sau Moscova!

...." Din sud ce ne-a venit: ***EDITAT***, rusine, inflatie, saracie, manele, politica damboviteaza..."
..............................................................................................................................................

Mai Ioane , eu sund din Sud asa ca ma poti considera vinovat de toate cate spui dar uite ce cred eu :

Regele Cioaba , Imparatul Iulian , gaborii , ceangaii si ***EDITAT***mea care a cumparat Timisoara nu prea sunt regateni ( nici Gherman nu este ) .In fostul Regat ***EDITAT***ii au fost robi , apoi nomazi si a trebuit sa ii suportam asa cum sunt ; deranjeaza pe toata lumea dar nu avem ce face .

Rusinea care v-a venit de aci .... nu stiu despre ce vorbesti dar eu stiu ca e rusinos sa te calce ungurul in picioare si tu sa nu ai o forma oarecare de rezistenta , sa plangi si sa fugi ( atunci partea asta de tara , regateana , era buna ca loc de refugiu , asa necioplita cum era , nu ? ) .
Daca vorbesti de cele doua tradari nationale in cele doua razboaie , vezi ce natie erau regii aia care s-au sucit, de unde veneau , dar mai ales cine erau polticienii care ii incurajau .Eu nu stiu ca Maniu sa se fi opus , dimpotriva ...

Despre inflatie si saracie ia si tu Anuarul statistic si vezi cam ce rezultate au fost pe vremea lui Ciorbea ( cea mai mare inflatie ) si Boc ( cea mai mare " cadere economica " ) .

Manele .... lasa ca aveti si voi Minodora la Maxim si altele ....

La " politica damboviteana" iti aduc aminte doar numarul pupaturilor in fund administrate de Boc lui Basescu doar sa-si tina " fonctia " si sa - i poata face asfalt lu' tacsu pana la poarta ...
Pe comunisti cine i-a incurajat ? Nu cumva Petru Groza care a acceptat guvernul si a colaborat cu comunistii pana i-au facut oras si statuie ? Era regatean ?

Vezi tu , eu , regatean fiind , nu prea v-as duce dorul daca v-ati separa de noi .
Ma gandesc doar ca nu se poate pentru ca in istorie teritoriile se rup de tara doar cu forta .E o simpla constatare dar asta e adevarul istoric nu numai de la noi ci si de aiurea .

Pe de alta parte nu e normal sa vii la mine plangand , cerandu-mi sa te scap de aia care ti-au luat casa , sa imi promiti ca-mi dai fata de nevasta si apoi , dupa ce eu ma scol de la treburile mele si plec cu tine sa fac galceava cu ala , dupa ce il bat si iti iau casa inapoi , tu sa zici ca nu vrei sa te inrudesti cu mine ca-s prea sarac. Daca faci asa , da-mi voie sa imi aduc aminte ca eu am luat casa ta de la ala care te daduse afara si nu am nici un motiv sa ti-o dau pe ochi frumosi .

P.S. Ar fi corect , sa se faca referendum dar nu se poate cata vreme exista art 1 din Consttutie .
Intai vorbiti cu politicienii vostri ( care si asa invart cam tot ce misca in politica ) sa il modifice si apoi vorbim .

Absolut de acord cu tine Ioane.
Stii ce ma mira? Ca aia din sud si din moldova cred ca noi toti astia care vorbim de federalizare ori autonomie in Transilvania suntem unguri. Nu vezi ca si pe Gherman il fac agent al ungurilor platiti de la Budapesta samd. Ei nu pricep ca si noi romanii din Ardeal ne-am saturat de romanismul politicienilor de la Bucuresti. Gata, ajunge. Ne-am lamurit cu ei. Om fi romani, om fi frati, vorbim aceeasi limba dar nu mai vrem sa ne conduca ei, sa decide ei, sa ne ia ei banii si sa faca ce vor cu ei. Nu, vrem sa ne conducem noi, sa ne administram noi banii pe care ii producem cu munca noastra, sa ne decidem noi viitorul. Cam pe modelul pe Cataluniei. Ca si acolo se pregatesc de referendum.

REFERITOR LA TOT CE SCRII
Ghermane, te credeam doar un taranoi primitiv, complexat de provincialismul tau, pari insa a avea grave probleme psihice(capatate, banuiesc, in timpul stagiului din Ungaria!). Du-te, mai baiete si trateaza-te, chiar nu realizezi ca pervertesti mintile unor copii romani care inca nu inteleg incotro ii indrepti! Ai profitat de lipsa de maturitate a acestor tineri si le-ai inoculat sentimente antiromanesti, au ajuns sa se inhaiteze cu secesionistii secui.E regretabil ca statul in care traiesti e atat de slab, locul tau ar trebui sa fie la puscarie, cu program zilnic la baie si obligatia de a ridica sapunul de pe jos.De-ar fi dupa mine, te-as vari intr-o incapere antifonata si as arunca cheia. Nici macar dispret nu meriti, esti un gunoi prea ordinar. Si inca ceva : n-ai pic de talent jurnalistic ori scriitoricesc, un elev de liceu scrie mai bine decat tine. Lasi doar bale in urma ta.
P.S. In episodul urmator vom vorbi despre studiile tale de la Craiova.

Draga "ARPAD" , din cauza multiplelor frustrari care le ai, din cauza ca nu te poti adapta transilvanismului, ar fi cazul sa te reintorci acolo de unde .... indiferent de unde .... te-ai parasutat in Cluj.

Arpad nu-i din Cluj cum nu-s eu din Noua Caledonie. Vorba d-lui Gherman: nici poze cu Ardealul, d'apoi cu Clujul n-o vazut!
Apoi baieti, numa' un pic am fost plecata si bag de seama ca va faceti de cap! Nu-i frumos sa va injurati online... Vorbiti frumos, bateti-va in idei... In idei bune, ca de cele proaste ii plin podu'...

Greg: lasă-l pe "arpad" săracu, omul face de ruşine brăilenii în mijlocul cărora trăieşte. mai e unul, "stefan", din Bacău - altfel loc cu oameni faini :). no, se vor şi ei doctori în "problemele" ardelenilor, deşi poate nici poze cu Ardealul n-au văzut

Ghermane , umbli cu cioara vopsita ... Mai sus ai postat de trei ori ca Arpad e bucurestean !!!!!

Da' are dreptate omul sa te intrebe de ce ai facut facultatea la Craiova cand tu singur ai spus ca aia de la Cluj ii si prima si cea mai buna !!!!
Noi stim de ce , ca nu puteai intra fiind slab la nvatatura... Stim dar vrem sa recunosti tu ca nu te duce capu' .

Zise propagandistul pseudo-ziarist. Dupa locale, baga patronul bani in voi primiti de la PDL/ARD ca doar a castigat aici in zona. Numai articole de autonomie/USL e naspa, ardelenii sunt superior atata scrieti. Parca aveti o lista de termeni si teme ce trebuie promovate, sunteti jenanti

Na, da' dumneata, balbaitule ce te bagi unde nu-ti fierbe oala? Pai noi avem o lista si pe primul loc este sa scapam de voi...dragilor...

Pai n-a facut bine Manole cand te-a bagat in zid ?! Deh , s-o fi saturat omul de cate prostii poti spune ...
Cum sa scapi , Anuta draga , daca TRANSILVANIA ESTE TERITORIU ROMANESC ?? Vrei , nu vrei , asta este .
Poti scapa daca pleci de aici dart nu cred ca vrei asta si nici noi . Nu ne plac prostii dar daca sunt ai nostri avem grija de ei ca suntem oameni doar !!

"Balbaitule"??? Vai draga! Dar cum ramane cu "Vorbiti frumos, bateti-va in idei... In idei bune.."?

Arpad: vezi că iar te-ai încurcat. acelaşi comentariu l-ai postat şi la editorialul precedent. dacă te prind şefii, rămâi fără pită şi iar nu mai mănâncă gura ta

Nu vad mesaje de separare etnica pe panou. Credca ardelenii in general (indiferent de etnie) sunt destul de deschisi la aceasta discutie, mai ales in ultimul an.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide