Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 30 Iul. 2012, 12:13
57
17356

Noi, ardelenii şi bănăţenii, tare-am vrea să vă întrebăm câte ceva

În România, democraţia chiar e originală şi e capabilă să îşi nască propriii talibani. Spun asta pentru că nici măcar în '90 ţara asta n-a fost mai divizată şi niciodată nu s-a mai întâmplat ca divizarea asta să fie atât de pregnant operă a politicienilor şi a instituţiilor.

noi ardelenii si banatenii tare am vrea sa va intrebam cate ceva
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

 

Pentru că sunt câteva întrebări, indiferent care va fi rezultatul oficial al referendumului.

Ce-i aia să dai prezenţă la vot cu două zecimale şi în acelaşi timp cu marjă de eroare, ca la sondajele de opinie? Numărătoarea e numărătoare şi se face în urma unor raportări concrete, cu x liste din y secţii de vot.

Dacă la referendum nu vor fi cei 50% plus 1, ce va face Parlamentul? În mod normal, democraţia presupune un angajament etic – şi din partea parlamentarilor cu atât mai mult – şi nu ciomăgeala statistică a lui ba pe-a mă-tii. Eu mă îndoiesc că Parlamentul, în cazul inexistenţei cvorumului, îşi va recunoaşte înfrângerea.

De ce tace Comisia Europeană şi de ce vedeta media a ultimelor două zile a devenit Vocea Rusiei? Există din partea primilor confortul neo-liberal al victimei de lux, înfrântul necesar care încheie războiul? Dacă da – înseamnă că democraţia suferă mutaţii esenţiale şi – mai spurcat – iarăşi noi suntem cobaii. Dacă nu, va trebui să aşteptăm o replică extrem de fermă a oficialilor europeni la tumorile sistemului românesc. Ceilalţi, Vocea Rusiei, se joacă deocamdată în logică teleormăneană: anunţă că bucureştenii pregătesc mişcări de stradă ca reacţie la rămânerea lui Băsescu la Cotroceni, în tandem cu gazeta americană care anunţa că aceiaşi bucureşteni au ieşit cu bâtele pe bulevarde. Oricum: implicarea Vocii Rusiei arată clar un interes faţă de zonă.

De ce se grăbesc să-şi anunţe victoria? - ea nu există. Din acest punct de vedere, rezultatul arată că unul dintre ei a fost înfrânt într-o mai mică măsură şi atât. Eu nu luptă de idei şi principii am văzut, ci încleştare între Şova, Dragnea, Blaga şi ceilalţi.

În cazul cvorumului, cât va creşte influenţa baronetului uselist şi implicit presiunile asupra lui Ponta şi lui Antonescu? Dacă oficial cvorumul nu va sări peste 50% plus 1, va mai reuşi Ponta să scape de alde Dragnea, Oprişan, Fenechiu? - sau va exista presiunea sănătoasă, din josul USL, şi Ponta şi Antonescu vor fi debarcaţi? Aceleaşi întrebări pentru PDL şi antreprenoriatul ideologic Igaş-Oltean-Falcă-Udrea.

Un lucru e cert - şi ar trebui să le dea frisoane: Transilvania şi Banatul au ales altceva. Nu din prea multa iubire pentru unul sau altul, dar aici marile dileme nu se rezolvă la un mic şi-o bere. Aici e mai greu să ne minţi în faţă şi poate de aceea, chiar părînd mai înceţi la minte, măsurăm de zece ori.

Aici degeaba vii să arăţi cu degetul străinătatea, că noi mai dăm uneori o fugă pe la Hajszoboszlo sau la Viena şi ne place că-i mai fain decât la Mamaia şi mai curat decât la Bucureşti.

Ştiu, întrebările astea par retorice: dar crede-mă: într-o zi, din ele ardelenii şi bănăţenii îşi vor afla propriul răspuns istoric.

Voteaza articolul
2.7 / 5 (7 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Foarce bine zici frace!!
Argelenii si Banatanii sa aiba tara lor si sa se gospodareasca singuri!

Amanda Dougherty banned from prom over school policyShockingly, student Amanda Dougherty was banned from her own prom after the school learned she was dateless. A Catholic school in Pennsylvania informed the junior about their stag policy, but she is fighting the Archdiocese to overturn the rule.Imagine for a moment looking forward to your special night, www.jrpromdress.com getting asked out to the prom, buying your ticket, and shopping for the perfect dress, fit for a princess. However red cocktail dress , for whatever reason, your date backs out.That"s bad enough, but it gets worse. Now, imagine that when the school you attend learns that you are going solo, and gives you this bad news: You can"t attend alone. You can"t even make it a night out with just the girls. plus size black prom dresses Read: Hand sanitizer: The new way to get high for teenagers (Video)Amanda Dougherty was banned from attending her prom after school officials realized her date had backed out at the last minute. Archbishop John Carroll High School cited the policy of the Archdiocese of Philadelphia. It forbids students from taking part in the prom if they are dateless, according to a 4/25/12 Huffington Post story.The office of Catholic Education released a statement to explain its policy. It is just what the name implies, but the biggest part of it has to do with how a person asks someone to the prom. There are scavenger hunts, Facebook pages set up asking for dates, and the tradition of getting hooked up through a blind date.However, one kid became adventurous by hiring a plane that towed a banner across the sky as part of his prom-posal. While his intended target was his girlfriend of two and a half years, a psychiatrist says it demonstrates the romantic side of teenagers.Next to a school"s homecoming, the prom is one of the highlights of a student"s memories growing up as a teenager.Because Amanda Dougherty was banned from her prom, she is undoubtedly emotionally torn by the experience and the embarrassment from the school"s policy. Hopefully, she finds a date, and becomes Cinderella for a night.Is the school"s rule harsh? cheap cute prom dresses Leave your comments below.If you wish to ensure you receive email updates to all of Bruce"s articles, please subscribe by clicking the link above and join his Facebook Fan Page.

unguri ne-au tratat cu dispret secole intregi chiar daca o duceam mai bine financiar cit a fost ungaria mare, recunosc ca stau mai bine ce priveste organizare si civilizatie, dar si-au dat seama ca fara romani no sa aiba o transilvanie prospera economic si chear si in ungaria romanul este tratat ca turist si nu ca muncitor la negru! ne-am chimbat si noi sau schimbat si ei nu mai tine nationalismul de doi bani!" frate-i frate dar brinza e pe bani" Romani si unguri din transilvania trebuie sa ne unim fortele ca sa iesim din mocirla asta si sa nu arate occidetul cu degetul spre noi ca la codasi!!! SA TRAIASCA TRANSILVANIA LIBERA!!!

@pt toti ardelenii care se cred buricul pamantului
mai ardeleni, viteza intai si pe loc, nu va mai dati prea mari, nu vedeti ca la voi se fura in draci : VEZI PRIMARUL APOSTU, CONTABILA DE LA FONDURI EUROPENE, JUDECATORUL NASUI, MINISTRU BOTIS ETC , HOTI DE HOTI, E PLIN ARDEALU SI BANATUL DE HOTI, NU VA MAI DATI CINSTITI, CA VOI NU FURATI.......... PUTIN!

Bai D-nuuuu popescu ..... vezi ca Apostu e din import de pe la Moldova din Focsani patria hotilor.

Il scoatem pe Apostu de pe lista, da' raman ceilalti!!!!.... si mai alers raman... EFECTELE CARITASULUI!!!!

Ce ma distreaza cel mai mult este prejudecata cu pericolul maghiar sau mai haios dictatura germana din Tirol. Dar nu-i de mirare ca mai sunt unii care pun botul la astea avand in vedere ca ne-au fost spalati creierii timp de aproape 100 de ani cu marea civilizatia romaneasca de la sud de Carpati.(O vedem zi de zi) In realitate romanii din ardeal au fost ridicati, educati, civilizati printr+un efort conjugat de maghiari, sasi, austrieci, catolici iar cel putin in ultima perioada a Imperiului chiar daca din punct de vederre national aveam probleme, din punct de vedere economic romanii ardeleni au ajuns aproape la egalitate cu celelalte natiuni conlocuitoare(Ex. bancile romanesti). Dar miticii au avut grija de asta dupa 1918 cand au facut unificarea monetara si au rascumparat coroanele romanilor cu cursul de 1 leu 2 coroane. (Cam cum ar fi astazi 1 euro 2 lei), in schimb ne+au bagat in cap cat de rau am dus+o sub unguri si sub Viena.
Asta este realitatea istorica iar cine citeste presa ardeleana din 19191920 1921 o sa vada cat de iubitori de unire erau ardelenii mai ales dupa reforma monetara..
Concluzia a tras-o Iuliu Maniu din pacate in particular. Ne-am unit cu ***EDITAT***ia

Am o singura cetatenie cea Canadiana.. pe cea Romana am pierduto in 1988 din cauza trecerii frauduloase a frontierei.. asi putea sa am dubla cetatenie ori Romana sau cea maghiare dar nu ma intereseaza ... singura pe care mi-o doresc este cea ARDELEANA !!!
Bravo Dl. Gherman Ardeleni CANADIENI va sustin !!!
Sa traiasca TRANSILVANIA LIBERA!!!!!!

ce de cretini pe saitul asta! In caz ca aveti ceva minte (oare?), ea e f. scurta. Hai, pa, idi...

Sunt roman de nationalitate ardelean si singura mea patrie e Transilvania. Restul e doar Europa.

Fraiere esti urat ca foamea. Si nu-ti ajunge, mai vrei sa fii si idiot. Bine ma, daca asta e optiunea ta, fie. Obositule.

@Mitru: eşti foarte inteligent. iei ColonHelp?

baga Sabine, baga mare la dezbinarea romanilor si a Romaniei. baga mare la fiecare articol.

bine Nicki, bine...

D-le Gherman ,cred totusi ca un referendum in Transilvania ar fi necesar. chiar daca nu vom putea sa ne desprindem de Romania niciodata .cred ca regionalizarea ar fi solutia cea mai buna cu administrare totala fara amestec in treburile regiunii din partea sudistilor. Doar o cota sa zicem de 10% din incasari sa mearga la bugetul central. daca am organiza acest referendum eu cred ca multe lucruri se vor schimba in bine .Ne vor privi altfel,ne vor asculta altfel. Le va fi frica de noi.E cazul sa uitam de conflicte etnice si de alte prostii si sa strangem randurile.Nu mai vreau sa fiu privit de Ponta ca un ciumat si tratat cu sictir.

corect

D-le Gherman ,cred totusi ca un referendum in Transilvania ar fi necesar. chiar daca nu vom putea sa ne desprindem de Romania niciodata .cred ca regionalizarea ar fi solutia cea mai buna cu administrare totala fara amestec in treburile regiunii din partea sudistilor. Doar o cota sa zicem de 10% din incasari sa mearga la bugetul central. daca am organiza acest referendum eu cred ca multe lucruri se vor schimba in bine .Ne vor privi altfel,ne vor asculta altfel. Le va fi frica de noi.E cazul sa uitam de conflicte etnice si de alte prostii si sa strangem randurile.Nu mai vreau sa fiu privit de Ponta ca un ciumat si tratat cu sictir.

adevarul e ca nu putem sa mai vorbim de diferente seminificative intre Transilvania si restul tarii,ba din contra cred ca aceasta a ramas in urma,plus un mare numar de cetateni care fac ca orasele candva etalon al culturii si educatiei sa devina un centru eldorado al stiti voi cui.

"Ardelenii cei buni,drepti si tati unu' si unu' " este o poveste frumoasa,dar e doar poveste.V-o spune unu ' care a trait suficient de mult si in Ardeal ,si in Sud.Uitati-va un pic obiectiv la ardelenii cei buni si drepti care au fost "la ciolan" de 20 de ani incoace si veti constata ca n-au facut mare lucru pentru "popor" ,cu mici exceptii.Intotdeauna am avut grija sa le gasim o scuza :"miticii cei rai nu i-au lasat sa faca".Pai cand esti "za boss" dar nu te impui inseamna ca ai o problema :ori nu-i de tine functia repectiva,ori esti de fapt o amarata de mascota si in spate sunt altii care iti spun ce sa faci si tu ai acceptat statul de mascota.Si apropo de buna colaborare si toleranta cu natiunile conlocuitoare,din pacate,de fiecare data cand noi ,romanii, am fost fair -play cu ceilalti,ne-am "furat-o".Toleranta trebuie perceputa ca toleranta si nu ca slabiciune.Toleranta pana la o limita te face intelept,peste o anumita limita te face fraier.Asa ca,stimate domn,faptul ca soarele pentru ardeleni ar "rasari " la Cluj de exemplu,n-ar schimba cu absolut nimic "datele problemei" adica:administratie incompetenta si banii contribuabililor chetuiti pe "avioane",somaj,salarii mici la limita supravietuirii pentru o mare parte din locuitori (ca nu toti putem fi IT-isti cu 1000 de euro pe luna salariu),familii dezbinate -unii plecati la munca afara ca in scumpul lor Ardeal cu oameni tati unu' si unu' n-au gasit de lucru,interminabile discutii vizavi de minoritati ca unii nu se simt acasa decat daca au inscriptii in limba lor peste tot ,porcarii si inginerii facute de politicieni etc etc.Cati ardeleni nu si-ar dori sa se intoarca acasa daca ar gasi o munca platita decent?Cati?Credeti ca au plecat de acasa "pentru o noua provocare"? Stiti ce mi-a spus un "mitic" apropo de aceasta antipatie a ardelenilor ?:"Bine ca ne-am lasat noi "inferiorii " din Sud oasele prin Ardeal in doua razboaie mondiale ca voi sa nu mai fiti sclavii altora si acum ne injurati. Atunci am fost buni ca si carne de tun acum nu mai corespundem" O zi placuta

Unirea trebuia să se facă dinspre Transilvania spre Regatul balcanic, cum a zis Avram Iancu. Adică transilvănenii trebuiau să impună legea. Și să fiți primiți cu drepturi egale abia după ce dovedeați că meritați, după ce vă vă dezbărați de mentalitățile fanariote și țigănești-balcanice (țiganii de Ardeal sunt chiar și azi un pic altfel). Vezi cum se pune problema integrării României în Europa (Transilvania nu ar fi avut nevoie de astfel de probe).

După mine Băsescu a fost un proiect ratat din start, dar trebuia totuși să se desfășoare ca lumea să înțeleagă că nu se poate cu „dictatura ardelenilor”, că totul se va compromite. Oamenii din Valahia au dreptul la propria evoluție și emancipare, ca și cei din Moldova.

E clar ca ardelenii si banatenii sunt mai grue de minitit si maigreu de manipulat. Poate tocmai orientarea catre vest ne face mai intelepti si mai vrednici.

eu traiesc in Tirolul de sud, asa ca va rog sa nu delirati
toti traim bine si ne respectam

forza
Sabin Gherman

alternative la romania bucuresteanocentrista

- capitala romaniei mutata la brasov, sau
- regionalizarea romaniei pe criterii istorice, sau
- independenta transilvaniei/banatului, sau
- o (con)federatie a statelor si regiuilor dunarene (un fel de austromaghiaromaniabulgariamare)

aranjamentul geopolitic actual al acestui spatiu european este dezastruos. cu un minim de luciditate si curaj putem constata ca romania de bucuresti se dovedeste tot mai mult un stat esuat, in interior, chiar daca inspre exterior arata (inca) ca o tara in toata regula.

hans hedrich
sighisoara/schaessburg/segesvar

PS: daca nu se vor adopta masuri creative si totodata fezabile pentru reorganizarea geopolitica a romaniei ci se va insista pe fascinanta si eterna incremenire in ...nimic, atunci nu m-ar mira ca peste 20, 30, 50 de ani ardealul sa faca din nou parte din ungaria, cu o populatie mixta de romi-unguri-romani-asiatici cu identitate mutant-filooccidentala si eventual preponderent de limba materna maghiara (in urma unei 'convertiri' in masa a romanilor la limba si cultura maghiara, disperati fiind de romanismul degradat si degradant al anului 2035), populatie ce va ajunge - in urma unui referendum! ;-) la un acord cu ungaria privind termenii si conditiile reunificarii cu tara muma.

Dle Hans Hedrich fiecare popor are propriile lui caracteristici, in functie de conditiile istorice si geografice unde s-a dezvoltat. Vorbiti de "convertire in masa" ca la inceputurile crestinismului a romanilor la cultura si maghiara, cand romanii au deja o identitate culturala a lor, reprezentata de limba romana, caci limba este cea care uneste si da identitate si rezistenta unui popor. La fel si natiunea maghiara. Unde ati auzit d-voastra in epoca moderna, ca un popor sa renuntze deja la cultura sa, chiar daca conditiile social-politice sunt grele. Dimpotriva alogenii aduc elemente de noutate si imbogatesc cultura tarii mama. Expresii ca "romanismul degradant"prin care incercati un fel de culpabilizare "in corpore" a unei comunitati, ce denota un elitism gregar si primitiv, nu-si mai are locul in Europa de azi decat in cotloanele ei sordide si rasiste.Incercati sa respectati poporul roman si sa-l intzelegeti. Lumea s-a saturat de nebunia rasista a lui Hitler si Stalin si de intoleranta lor, izbucnita din aceleasi frustari nationaliste. Din discursul d-voastra se deduce clar ca sunteti foarte frustrat, dar nu sunteti singurul. Scuzati-ma dar am impresia ca halucinati si incepeti sa semanati cu Hitler. Faceti un circuit turistic prin Romania sau Bulgaria si o sa descoperiti oameni la fel ca si d-voastra. Sau vizitati America. NU mai hacuiti si d-voastra biata noastra Europa, au facut-o alti sinistrii inaintea d-voastra.

Cred ca este necesara Idea unui partid romano-maghiar-german de tipul Liga Nord care sa le dea de
gindit miticilor. Nationalismul nu face bine nimanui! Valorile nordului trebuiesc respectate!

Verbul "a trebui" nu se acorda gramatical, destaratule!

Domunule Gherman,am fost prea elegant si nu am vrut sa subliniez pericolul unui razboi civil intern.Da,exemplele au fost date cu buna credinta.Acum sa dam cartile pe fata, as fi dat exemplu Transnistria sau una dinte multele enclave Ruse.Si ca sa fiu sincer pana la capat,acest nationalism elitist mascat care il promovati,are un precedent sinstru si ma refer la cel promovat de Hitler .Normal, conditiile sunt diferite, dar esenta este aceeasi. Are sens sa amintim care au fost consecintele?

@cristian marius: singurul naţionalism pe care mi-l permit e, sincer, să încerc să cumpăr mereu produse româneşti. dacă vorbim de elitism, atunci da: cumpăr mai ales porodici de la hoştezenii din marginea Clujului - deci nu cred că e cazul să desenaţi mustăţi de Hitler pe poza mea. vă mulţumesc

Legat de ardeleni, cred ca ati intrat d-le Gherman fara sa vreti pe un teren minat si uite, vad ca deja apar dezinhibati care cer autonomia Transilvaniei... care nu face decat sa alimenteze iredentismul maghiar atat cat exista el si antiromanismul. Ca sa va treaca, uitati-va un pic pe You tube la intrarea triumfala a armatelor maghiare in Cluj, in 1940. Ai impresia ca in Cluj si Transilvania nu exista decat o singura natiune, cea maghiara, iar romanii au devenit invizibili...In plus exista 2 modele importante in Europa a minoritatilor : regiunea Tirolului de sud, unde exista o minoritate austriaca importanta care pe langa autoadministrare ( guvernator propriu ales de ei, acelasi de peste 10 ani, un veritabil dictator zic italienii nemultumiti) primeste si subventii masive de la statul italian. Aici nu te poti angaja daca nu cunosti si italiana si germana, insa comunitatea germana este cea care conduce, administratia italiana este decorativa si multi italieni nu simpatizeaza acest lucru pentru ca se simt discriminati. Acesta este modelul iubit si dorit de secuii maghiari, in care statul roman sa fie pur decorativ...In plus exista inca o categorie de etnici unguri care au o aversiune nativa fata de valorile romanesti, inclusiv fata de cele ardelenesti. Scuza ca nu sunt lasati sa-si exprime cultura in ziua de azi, e o ipocrizie care ascunde de fapt intoleranta fata de valorile romanesti, ardelenesti. Un fel de superioritate irationala, care nu mai exista in prea multe locuri in Europa, superioritate puternic amplificata de frustrare si ideile lui Hitler si ale lui Stalin dinainte de razboi, care au impartit Europa din aceleasi motive. Stiti ca si Hitler visa la o Europa a regiunilor? Pare paradoxal, dar cunosc un domn distins la Strasburg, care face cercetari in acest sens.
Al 2-lea model este cel francez, alsacian, unde intr-o regiune cu o veche traditie germana, limba oficiala este una singura, limba franceza. Aproape toti alsacienii ( exceptie celor in varsta din cateva sate) vorbesc franceza chiar daca au un accent francez si nimeni nu are pretentia sa vorbeasca in institutii o alta limba. Acasa e treaba fiecaruia. Acasa si pe strada vorbesc alsaciana ( un fel de dialect german pe care francezii nu prea vor sa-l recunoasca vorbin de limba alsaciana de sine statatoare, adica un fel de moldoveneasca di pisti prut). Dar asta se intampla in Frantza, o tara cu mare cultura si o mare civilizatie care isi permite sa faca asta. Sper ca intelegeti.. Intelegeti de ce ungurii nu sunt fani Frantza cand se gandesc la modelul alsacian si mai ales la Trianon... In fine, am vrut in primul rand sa prezint aceste 2 modele ca sa se vada ca altii au gandit deja aceste probleme..In Alsacia de exemplu unde lucrez, nu am simtit presiunea dictaturii majoritatii etnice asa cum am simtit-o alaturi de prietenii mei italieni in Tirol.
Daca alsacienii sunt deschisi spre Frantza, de ce nu si secuii sa fie deschisi spre Romania si sa invetze romaneste? Ca romanii din secuime toti stiu maghiara fiind nevoiti sa comunice. Cand vin unii din secuime la consult la Cluj la medici, abia o rup pe romaneste si inca astia sunt de admirat ca se mai descurca. Atunci devin foarte europeni...In fine, dle Gherman eu cred ca nu ar trebui sa ne agatam de apartenente ca sa ne izolam ci ca sa comunicam intre noi, insa din pacate politicienii ne invrajbesc si uneori si ziaristii le calca pe urme...Si in plus cred ( daca bine am intzeles) ca faceti o eroare catalogand cetatenii in functie de orientarea votului, dat fiind faptul ca nu prea au avut pe cine sa mizeze nici dintr-o parte, nici din alta. Cred ca sunt din ce in ce mai multi care vor sa scape si de unii si de alti, ca s-au saturat de clasa asta politica. Imi cer scuze daca am fost prea direct, dar asta am simtit-o demult, si nu am putut sa tac.

@Mr X, Ati fost in secuime si ati vazut ca toti romanii de aici stiu maghiara ? Eu am fost si stiu ca nu e asa. Dar nu asta e problema , nici nu sunt obligati. Problema e alta, daca in loc de Tara Secuiasca (care este si ea o tara ca si altele din Romania ca cea a Hetegului , a Fagrasului , a Motilor etc) ar fi fost Tara Americana (locuita de secole de minoritatea americana adusa de valurile istoriei) atunci nu era nicio problema cu limba minoritarilor, este. De altfel as se intampla cu germana. Toti neardelenii veniti de regula din Moldova isi dau copii la Liceele cu predare in limba germana, care este limba neamului care si-a exercitat autonomia cel mai clar in Transilvania, care l-a dat pe Hiler, care ne-a tarat in razboi etc. etc. O clipa nu se face aceasta legatura cu sasii. Asa si trebuie sa fie. In schimb cand e vorba de maghiari de regula se asociaza cu Horthy. Trist. Doua neamuri mici si cu limba de necirculatie se rod unul pe altul.

Spre rusinea mea am aflat de curand ce urat s-a comportat Octavian Goga fost in tinerete minoritar care lupta pt drepturile acestora , care cand a ajuns mare si tare prim ministrucu circa 250.000 evrei carora le-a retras cetatenia romana, si a imbratisat ideea deportarii lor in Madgascar.

Cred ca sar de la una la alta dar sunt multe de dscutat pe tema asta . Mai am o nedumerire: de ce credeti ca la soala copiilor li se spune ca Rebreanu in Padurea Spanzuratilor are un personaj pozitiv , un Apostol Bologa care fiind cetatean al unei tari in a carei armata slujea dezerteaza la un moment dat. Pai acest lucru este cat se poate de reprobabil. orice armata ar dezaproba gestul. Pai asta este de laudat. Daca Romania ar fi avut in 1877 un soldat turc care ar fi trecut liniile la cei de acelasi neam cu el. Era un subiect de roman in care era personajul respectiv descris cu admiratie?

Pai da nu ti se pare normal sa te poti angaja doar daca stii Italiana si Germana intr-o zona unde ei sunt majoritari? Sau ai vrea sa invete Italienii si Germanii care traiesc in Tyrol toate limbile imigrantilor care se stabilesc acolo?

ba tocmai ca da,nu mi se pare anormal sa le sti pe amandoua sau cel putin una din ele care este limba oficiala. Eu v-am spus cum am vazut eu lucrurile. Nu intzeleg chestia cu imigrantzii de unde ati scos-o. Apropos de "toate limbile imigrantzilor", aflatzi ca Spitalele din Strasburg au obligatia sa aiba translatori in cel putin 20 de limbi la dispozitie pentru pacientii veniti in consult sau spitalizati.

@Mr X: unde aţi văzut în text că s-a pus chestiunea autonomiei? dincolo de acest text: da, cred că regionalizarea este una dintre soluţiile pentru România - întreagă, dar asta e altă discuţie. fiţi sigur că întrebările a propos de cum a votat Transilvania sunt în mintea oricărui om normal din ţara asta. sau gîndiţi-vă că, în timp ce ţara asta, România, se topeşte sub secetă, niciun din politicieni n-a vorbit despre prioritatea asta - spre exemplu. PS: vă mulţumesc pentru decenţa contra-argumentelor dumneavoastră.

Dle Gherman, nu am vazut in textele d-voastra pusa expres problema unei autonomii, insa marota asta a autonomiei ( idee veche) a fost vehiculata in comentariile la articolul d-voastra. Comentariul meu s-a vrut un raspuns la aceasta problema a asa zisei autonomii a Transilvaniei si la gesturile de respingere de catre ardeleni, a restului tzarii, ori de cate ori suntem nemultumiti de politica de la Bucuresti.

Sa va fie rusine voua ardelenilor pentru aceasta mare magarie a boicotului referendumului national.
Or murit degeaba si Horea si Closca si Crisan si Avram Iancu si Secicar si tati rudele voastre ca sa lasati voi ungurii la noi in tara sa decida soarta Romaniei dupa cum le-o Dicktat iara ai din Budapesta no!
Cat de lasi trebuie sa fiti voi ca sa faceti asta acum cand tara asta avea nevoie de o decizie simpla !!
Si pana la urma de ce l-om impuscat pe Ceasuescu oare? Ca macar ala la toti ne dadea de munca, ne dadea case si mobila in rate pe moca, atunci meream la mare vara si la munte iarna in concediu, toti copii mereau la scoala 12 clase, mereau tati batranii nostrii la tratament la bai,samd!
Bine o zis nea Gherman ala ca v-ati saturat de Romania! Si d'aia vreti in Ungaria no?

Si in fine cine l-a impuscat pe odiosul si sinistra? Nu cumva comunistii-securistii, adica predecesorii celor, care acum vor sa acapareze cu orice pret puterea? De fapt, toti sunt o apa si o ploaie daca e sa vorbim de furat, insa cei care au fost la putere inainte de Basescu, sunt vinovati de furtul revolutiei, a tragicelor evenimente de la Tg. Mures (invrajbirea romanilor si a maghiarilor), a mineriadelor si implicit de moartea si/sau ranirea sutelor si miilor de oameni nevinovati. Din pacate romanul e foarte uituc. In cei 22 de ani de dupa Ceausescu, cu ajutorul ziarelor si televiziunilor intemeiate cu un anumit scop, s-a reusit spalarea creierelor celor multi. Majoritatea celor care astazi ne conduc, ar trebui sa stea ani grei dupa gratii, daca nu in fata plutonului de executie. Pacat, de sangele varsat!

Ba nu mi-e rusine. A merge sau nu la vot e un drept. Sa ne amintim totusi ca vorbim de un *referendum* si nu de alegeri. Era treaba cui a propus referendumul sa ma convinga sa ma duc la vot. Si nu au facut-o. P.S. Se scrie Ceausescu nu "Ceasuescu"

daca calculam putin, cei care nu au fost la vot au "votat" pentru ramanerea lui Base la Cotroceni, deci, rotund, 55 % din populatia cu drept de vot; daca ii mai pui si pe cei vreo 11 % care au fost la vot si au zis nu demiterii lui Base, rezulta ca vreo 60 % din populatie sunt de acord ca Base sa ramana presedinte, asa ca nu are nimanui de ce sa-i fie rusine; degeaba USL se bate cu pumnu in piept, acum au 40 % din voturi si cu asta basta:)asa cum in Parlament se permite sa votezi "da", "nu" sau sa te abtii, asa si la referendum, poti vota "da", "nu" sau sa te abtii, si 55% dintre romani s-au abtinut, vreo 40% au spus "da", vreo 5% au spus "nu"

Prima smecherie e ca ati folosit listele cu drept de vot din 2001 si nu ati fost in stare sa organizati un referendum ca lumea anul trecut cand se spunea ca suntem cu 3 milioane mai putin. Aici a gresit USL -ul.
Cei 55% absenti nu inseamna ca s-au abtinut : Numarul votantilor e mai mic decat cel luat in considerare, multi habar nu au ce se intampla si unii sunt bolnavi si singuri prin case si nu au putut iesi la vot!
Greseala a fost cand am lasat smecherii, incultii sa domine.

De acord, smecherii si incultii domina, asta a inceput chiar din 1990. Iliescu l-a pus consilier prezidential pe unul (marele revolutionar Dan Iosif -cartofor inainte de 1989) care nu avea studii superioare, desi legea cere expres lucrul acesta. Piedone a ocupat si el functii care cereau studii superioare, pe care desigur nu le avea. ACUM au cu totii cate 2-3 facultati gen Spiru Har(l)et. Vedem acum cum toti conducatorii de institutii sunt penali: peste 4 ani vom vedea altii la fel. Asta e tragedia poporului : nu are ce sa aleaga la vot: e ca si cum intra intr-o cocina ca sa aleaga care locuitor al cocinei sa-l conduca.

Corect: Banat + Ardeal + Bucuresti au avut cea mai slaba prezenta la vot. (excl. maghiarii)

Buna ziua tuturor.
Am citit cu dezamagire comentariile nationaliste de mai sus , sunt ardelean get pe get dar sa auda bunicii si strabunicii nostri ce debitam !!!!..va aduc aminte de 1 decembrie 1918 .....vrem separare ??? se pare ca magiarii au reusit ceea ce si-au propus .....7 milioane de romani in viziunea voastra nu conteaza ...de ce nu predati Transilvania ungariei ?? probabil o sa fie mai bine . Transilvania cu o autostrada care duce de la dracu la mica-sa ...cu sali de sport in sate cu 600 de locuitori , daca Pdl si traian Basescu au asa mare sustinere in Transilvania trebuiau sa sustina referendumul sa invite lumea la vot sa ajunga corect presedintele meu . Nu sunt miticii oamenii cei mai corecti , nici oltenii si moldovenii da va aduc aminte ca sunt cetateni romani cu drept de vot , 7 milioane si ceva care nu il mai vor . daca e vorba de nationalism propun sa anulam dreptul de vot al cetateniilor de etnie maghiara si sa cerem statului maghiar sa acorde acest drept,probabil ca atunci vor avea cozi la sectiile de votare.

Frumos, sincer m-a uns la suflet insa am si eu un mare semn de intrebare,este Transilvania pregatita de o secesiune?Ma intreb care ar fi posibilitatea unui razboi civil asemenator cu cel din Kosovo sau poate cu cel din Bosnia Hertegovina?Hai sa fim seriosi "Domnilor" UE desfiinteaza frontiere, noi ne gasim destepti sa le introducem.Eu nu inteleg de ce Transilvania si Banatul? Daca Banatul doreste alta forma de independenta?

@cristian marius: hai să batem în lemn. regionalizarea n-are legătură cu exemplele date - cu bună credinţă, sunt convins - de tine mai sus. ţine de rentabilizarea banului public în paralel cu eficientizarea politicilor publice. aşa că un exemplu concludent e polonia, nu-i aşa?

Acum am reaparut pe harta celor de la Bucuresti? E usor sa arunci vina pe niste oameni care au ales probabil printr-un mod de manifest (scarbiti de clasa politica) sa stea acasa, neprezentandu-se la vot. Nu ungurii poarta vina, nici premierul Ungariei, ci toata clasa politica de la noi care nu a reusit sa castige increderea populatiei acestei tari, nu prin propaganda cu aducere de trupe de muzica, fasole, mici si bere se castiga electoratul.
Sunt mandru de Transilvania mea, acea Transilvanie care sta si cugeta, o Transilvanie molcoma.

Un articol care unge la suflet!

Molcoma, pana la prostie!

Toti ardelenii si banatenii civilizati vrem TRANSILVANIA INDEPENDENTA !

si EU

si EU

VOTEZ PENTRU!

VOTEZ PENTRU!

URAAAAA!
Guvernul României a recunoscut oficial independenţa Transilvaniei.
Domnul (?) Victor Ponta a declarat că Traian Băsescu nu mai reprezintă nimic pentru poporul român. Asta înseamnă că poporul român (în viziunea domniei sale) s-a retras în totalitate în afara Carpaţilor pentru că aici, în Ardeal, observ privind în jur că Traian Băsescu (aşa cum este el, cu bune şi cu rele) încă mai înseamnă câte ceva.
Domnilor, tocmai am asistat la naşterea poporului Transilvan.
Se pare că domnul Dâncu s-a înşelat totusi când a spus că ziua de 29 iulie nu reprezintă nimic, ar putea deveni ziua naţională a Transilvaniei.

Lăsând gluma la o parte, eu vreau să rămân ceva mai optimist. Odată cu circul ăsta grotesc de pe scena politică, am observat în jurul meu tot mai mulţi oameni care încep să gândească cu proprii neuroni şi nu se mai lasă manipulaţi de posturile TV aservite. Găsesc tot mai mulţi oameni capabil de dialog. Cred că a sosit momentul ca societatea civilă să prindă glas şi să-şi promoveze lideri propri.

Fruntea sus domnule Gherman, dacă se va întâmpla ceva bun pentru România, acel ceva se va naşte aici în Transilvania.

@HTC: şi eu, tot dincolo de glumă şi pentru onestitate, postez - cu ghilimele - răspunsul primit pe Facebook de la un oltean trăitor o vreme în Transilvania: "as zice ca nu regiunile, cat orasele, comunitatile de orice marime ar trebui sa-si recastige dreptul la auto- administrare si sa nu mai depinda de o administratie centrala diletanta, incapabila sa stie ce e cu pepenii de la dabuleni sau piciocii de la satu mare. oamenii nu ar trebui sa treaca prin acest tip de emotii la fiecare razboi al politrucilor din bucuresti. iar asta se castiga odata cu apartenenta la o comunitate solida, unde o administratie locala competenta si devotata cetateanului de acolo are grija in primul rand de ei, nu de salamul ieftin din capitala si cine se bate pe el" - am încheiat citatul. diversitatea e o cale de împăcare a aspiraţiilor, şi nu altceva. e drept, noi, ardelenii, ştim asta cel mai bine şi trebuie să-i mai convingem încă pe mulţi ceilalţi că avem dreptate

Ultimele trei fraze mau uns la suflet. Hai ca se poate, bv Ardealul!

Traiasca TRANSILVANIA INDEPENDENTA!

Vrem referendum de autodeterminare ca in KOSOVO si sa ne separam de mitici.

Sa faca Ponta bors cu oltenii lui. Si sa nu-si mai faca autostrazi din banii produsi de noi, ardelenii.

@ovi: eu nu pot comenta public vorbele tale. cred însă în paradoxul că, deşi patrie a interculturalismului, Transilvania va da esenţele civismului unitar pentru toată România. şi aici nu e vorba neapărat de cum au votat ardelenii şi bănăţenii, ci despre direcţia în care privesc. şi da: una-i privirea spre stambuluri, alta e spre viene

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide