Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 10 Oct. 2012, 09:38
13
9950

Catalunya sau Espana? Cum se vede din Transilvania

Guvernul regional catalan va organiza, imediat după alegerile din 25 noiembrie, referendumul pentru independenţă - aşa sună, sec, ştirea. Premierul spaniol ameninţă cu măsuri dure, cel catalan, Artur Mas, arată că, deşi Catalunya trimite douăzeci de miliarde de euro anual către Madrid, la ultima rectificare a primit o fărâmă de cinci miliarde. Bruxellesul şi-a sugerat poziţia de arbitru, nemulţumită şi de tentaţiile centraliste ale Madridului, dar şi de pretenţiile independentiste ale Barcelonei.

catalunya sau espana cum se vede din transilvania
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

De celalaltă parte, Scoţia va organiza propriul referendum pentru independenţă, în 2014. Flandra se mişcă şi ea, spre încântarea celor din Milano.

Miza tuturor e aceeaşi: strângerea în regiune a taxelor şi impozitelor şi plata către Centru doar a serviciilor presupus naţionale: politică externă, monetară, armată.

N-aş lua-o ca pe o boală mortală, dar da, ca pe-un simptom. Dacă a arătat ceva criza, două lucruri sunt: că centralismul e o soluţie pe termen scurt şi că apelul la identitate rămâne o miză, cu toată nuntirea asta europeană.

Sigur, se poate vorbi şi de solidaritate: dar deja solidaritatea e înţeleasă ca o asistenţă continuă, o pomană clamată de cei mai săraci şi cei de la Centru, în dauna celor mai harnici şi mai bogaţi. Una e să fii solidar cu zone lovite de cutremure sau inundaţii şi alta-i ca zeci de ani să cotizezi la ajutorul social al celor de pe-acolo.

Se mai poate vorbi şi de dreptul la diferenţă şi cel la identitate. În formulele romantice, identităţile sunt concentrice: eşti mai întîi catalan, apoi spaniol şi în cele din urmă european – nu se exclud una pe alta. Dar centralismul administrativ şi financiar exact acest avantaj istoric şi l-a dinamitat: şi în locul armoniei a semănat frustrări la fel de istorice. Statul central a jucat rolul unui stăpân ciufut, mare amator de icre negre în acelaşi timp în care în Catalonia, Scoţia, Flandra (Transilvania? Banat, Bucovina? Moldova? Etc) se închideau şcoli şi spitale.

Asta, până la urmă, costă.

Însă: hai să zicem că vor obţine catalanii independenţa. Crezi că va fi ok? Simplul fapt că eşti catalan nu te ajută la plata curentului sau a pâinii. Mai mult, poziţia de arici economic nu ajută în niciun fel: tot la Madrid sau la Valencia vei vrea să exporţi. Chestiile astea musai să fie luate în seamă, dincolo de orice ranchiună, identitară sau economică.

Eu cred că până la urmă soluţia va fi cea de mijloc: adică largi autonomii administrative şi fiscale. Adică, da, stăm sub acelaşi steag şi sub aceleaşi aspiraţii, dar fiecare să trăiască după propriul său chef de muncă. Şi da, îl ajutăm pe cel aflat la nevoie – dar numai atunci când e cazul, nu mereu.

Dincolo de breaking-news, referendumurile nu sunt atât pro-independenţă, cât anti-centralism. Şi ce-i culmea: în loc să-şi vadă bârna din ochi, premierii naţionali se iau tot paiul din regiuni.

Pentru Uniunea Europeană va fi un deceniu de încercare: cum îşi va împărţi identitatea europeană, valorile, principiile? Va alege o distribuţie corectă a lor sau le va lăsa ca monopol madrilen, londonez, roman? Pentru independentişti, la fel: cât de mult vor înţelege că, deşi atât de diferit în poze, Bruxellesul e tot un fel de Madrid, Londra, Roma?

E un fel de dilemă post-modernă, cu ştaif. 

Voteaza articolul
Nici un vot
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Domnilor: aveti mari problem cu capul....Transilvania este mai dezvoltata numai din cauza deciziilor politice luate Tot la Bucuresti de catre Miticii epocii de aur evidament acum vreo 30/40 de ani....Moldova este Sub dezvoltata tot din aceeasi cauza.....
Si domnilor stati linistiti: veti vorbi cu toti frumoasa limba Maghiara dar veti avea un nivel de trai mult mai ridicat ca in restul tarii( includ si cealalta Moldova care e f aproape de rentregire)
Va doresc multa bafta in noul stat Ungaria si sa va uitati cat de repede scriitorii: eminescu,caragiale,creanga ,etc ....compozitorii: enescu,porumbescu.....
Numai Transilvania si economie aud de vreo 20 de ani !!!
Si stati linistiti ca daca emigreaza Moldovenii nu raman intru n Rahhat putin mai bun decat acasa ci se duc spre vest tare : Germania,Austria,Olanda,etc asa ca nu veti fi invadatid e moldoveni sau olteni ...veti ramane cu prea civilizatii prieteni ai vostro Magyar :))))))
Hai Sia si Puszi...invatati repejor ca maine poimaine va uniti cu Civilizatii si pe noi ne uitati repede: cei cu sarma :)))
Va salut !
Un iesean

Simt ca lucrurile se misca si ardelenii adevarati incep sa se trezeasca si sa lupte pentru drepturile,civilizatia,istoria si cultura lor.Cat sa mai traim din firmiturile miticilor?Cat sa mai fim invadati de olteni si moldoveni?
Din pacate cu actuala conducere olteneasca(1 singur ministru ardelean)nu avem nici o sansa.
Ardelenii au fost niste lasi si au mers pe mana oltenilor(USL).

Domnule Stefan ca de obicei cum se vorbeste de ,autonomie o luati cu drepturile ungurilor! Ii vorba despre munca! Noi muncim si ei ,voi o beliti simplu !Sa invete in ce limba vrea ! Conteaza sa muncesca si sa-si faca datoria !! Noi ca sa avem infrastuctura ,turism,zootehnie,vrem sa muncim si impozitele sa le folosim in beneficiul Ardealului !!

La obiect, nu e nevoie de o independenta a Transilvaniei ci de o autonomie fiscala/administrativa serioasa, o federalizare de tip german/austriac/elvetian ... o mica parte din bani sa mearga la bugetul central, restul sa ramana aici, iar deciziile importante (proiecte, prioritati, etc) sa se ia aici, nu la Bucuresti.

Nu e nici o dilema cu staif. E japca. E jaf. De la centru. Tre sa ne facem regiune autonoma daca nu cumva chiar stat independent si sa functionam dupa principiul european. Fix cum se procedeaza cu fondurile europene. Facem un buget comun, dam bani la el, dar pui si tu osul ala din regiunea invatata pana acum sa huzureasca. Fix cum face Bruxelles cu fondurile europene. Nu ni le da asa oricum la discretie si pentru orice. Nu. Proiect clar, criterii certe, corectitudine si pus osul. Vor oltenii si moldovenii bani munciti de ardeleni? Ok, le dam dar pe sistem european nu asa moka. Ei sa-si faca nu mai stiu cate autostrazi in sud si noi sa ne rupem masinile pana iesim din tara. Eu merg mai des la Budapest, Viena si Praga decat la Bucuresti deci vreau si eu autostrada sa pot iesi din tara. Miticii si-au facut deja autostrada la mare si acum isi fac una si la munte inspre Brasov. Ajunge. Nu mai tine. Nu mai merge. Adica noi in Ardeal muncim si facem 70% din PIB ca ei sa se lafaie pe banii nostri? Gata. Trebuie sa urmam modelul Catalunei si al Scotiei. Transilvania, Banatul si Bucovina independente!!! Cu capitala la Sibiu. :)

STIMABILE CARE AI SCRIS ACEST ARTICOL...va place sa rasuciti cutitul in rana?...asta ar mai lipsi,MOTIVATII FINANCIARE PENTRU O SECESIUNE CARE NU A REUSIT URMARE A GOLANELII DIN DECEMBRIE 89....POATE REUSESTI DUMNEATA SI LE DAI IDEI IREDENTISTILOR...INCA PUTIN SI REUSESTI..cum DUMNEZEU de v-ati adunat toti la CLUJ,dumneata,boc,apostu,ardelean virgil,hotii din politie care nu-si pot justifica averile,u.d.m.r-ul...rus si alti "sclipitori"care au negociat integrarea in genunchi in perversa uniune europeana...sa fie de vina politica sau amorul nebun pentru inavutire?...desi eu cred ca tradarea de neam vine precum ploaia ..de la Cluj!Astept argumente....de contrazis..la cele comentate ...la teorie sunt convins ca sunteti IMBATABILI..atat cat mai sunteti....

precup florin: da, la Cluj suntem mai mulţi, că aşa e în capitala Transilvaniei. doi: e iredentism să vrei regionalizarea? dacă da, trei: îţi recomand lecturi

Exista 2 locuri pt romi in fiecare clasa de liceu. In FIECARE.
Exista placute in limba maghiara si traduceri pe toate cacaturile. Inteleg prezervarea culturii, nu cred ca asta ajuta. Dimpotriva, incep sa ceara maghiarii medicina in limba maghiara. De ce? Sa-si faca spitale pentru ei?
Exista licee materne. De maghiari, de germani, etc. Dupaia ne miram ca sunt medii mici la limba romana la examenele nationale. Rezultatul: maghiarii cer sa nu se ia in considerare testul de limba nationala. Ah da, ce se uita e ca examenul e de limba nationala. E limba in care comunicam noi toti indiferent de etnie.
Cateva exemple....

Eu i-as zice mai curand sindrom. Dar poate termenul este prea tehnic si diferenta de nuanta nu se sesizeaza. Pe de alta parte cred ca, asa cum se stie din toate timpurile, este mult mai sigur si mai productiv sa-l inveti pe cineva sa prinda peste decat sa-i tot dai pestele gata prins, ca sa nu moara de foame. Nu cred ca independenta Catalaniei va rezolva problema, este necesara o noua abordare a problemelor locale tinandu-se cont de evolutia societatii, de globalizare si de multe altele cu care omenirea inca nu s-a mai intalnit anterior. Simpla independenta in vechiul inteles este cam vetusta si risca sa complice lucrurile mai degraba decat sa le rezolve. La fek ca si a Scotiei, Flandrei, a secuilor si a altora asemenea.

Exista 2 locuri pt romi in fiecare clasa de liceu. In FIECARE.
Exista placute in limba maghiara si traduceri pe toate cacaturile. Inteleg prezervarea culturii, nu cred ca asta ajuta. Dimpotriva, incep sa ceara maghiarii medicina in limba maghiara. De ce? Sa-si faca spitale pentru ei?
Exista licee materne. De maghiari, de germani, etc. Dupaia ne miram ca sunt medii mici la limba romana la examenele nationale. Rezultatul: maghiarii cer sa nu se ia in considerare testul de limba nationala. Ah da, ce se uita e ca examenul e de limba nationala. E limba in care comunicam noi toti indiferent de etnie.
Cateva exemple....

Domnule Gherman, nu va deranjeaza faptul ca in Romania se practica o "discriminare pozitiva" a minoritatilor? Aceasta inseamna ca, majoritatea romaneasca este "discriminata" in propria ei tara. Ca roman, eu ma simt nedreptatir in propria mea tara si ma voi lupta ca sa beneficiez si eu de drepturi egale cu minoritatile.

Domnule Stefan!
E posibil sa dati cateva exemple din aceasta "discriminare pozitiva"? Ca s-o inteleaga si al mai slab la minte.

exemple? voila:
1. ***EDITAT***ii au locuri rezervate la licee si facultati, sunt "agatati" de Politie si orice al organ de control doar in cazuri extreme, li se permit o gramada de gesturi antisociale care romanilor le-ar fi scoase pe nas imediat, beneficiaza de ajutoare sociale fara sa munceasca si nu li se controleaza sursele de venit
2. ungurii se comporta ca si cum ar avea DOAR DREPTURI, NU SI OBLIGATII

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide